Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Soudobé pochody výroby oceli v konvertorech a elektrických pecích (SPVOKE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPVOKE - Soudobé pochody výroby oceli v konvertorech a elektrických pecích, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- student bude umět porovnat výhody horem a spodem dmýchaného konvertoru- student bude schopen analyzovat složení vsázky podle varianty konvertoru a popsat vznikající odpady a možnostijejich zpracování- student bude umět charakterizovat technologii výroby oceli a feroslitin v elektrických pecích obloukových a indukčních,popsat výkonové charakteristiky oblouků, regulaci elektrod, práci stejnosměrné EOP a nové flexibilní pochody velektrometalurgii- student bude umět formulovat základní fyzikálně-chemické děje při výrobě oceli a feroslitin v elektrických pecích

Osnova

1. Přehled, význam a perspektivy výroby oceli. Vývoj technologií výroby ocelí.2. Fyzikálně chemická podstata výroby oceli.Kyselé a zásadité ocelářské pochody. Žáromateriály využívané v ocelářskýchagregátech.3. Výroba oceli v LD konvertorech. Charakteristika konvertoru. Vsázka, průběh zkujňovacích pochodů, režim dmýcháníkyslíku. Ocelárenské vápno - fyzikální a chemické vlastnosti. Struskový režim tavby. Tepelný režim tavby. Statickýa dynamický model řízení tavby v LD konvertoru.4. OBM konvertor. Charakteristika konvertoru. Trysky, tepelná ochrana trysek, dmýchaná média. Vsázka. Zkujňovacípochody - odlišnost od LD konvertoru. Tvorba a význam strusky. Porovnání OBM a LD konvertoru.5. Výroba oceli v tandemových pecích. Vývoj tandemové pece a její konstrukce. Vsázka a technologie vedení tavby.Dmýchání kyslíku, tepelný a struskový režim tavby. Výhody a nevýhody tandemových pecí.Výroba oceli v SM pecích.6. Dezoxidace a legování oceli. Srážecí dezoxidace oceli. Difúzní dezoxidace oceli. Dezoxidace oceli syntetickoustruskou. Vakuová uhlíková dezoxidace oceli.7. Nekovové vměstky v oceli, rozdělení nekovových vměstků. Oxidické a sulfidické vměstky, nitridy, karbidy. Změnychemického složení a tvaru vměstků v závislosti na obsahu Al. Modifikace vměstků.8. Teorie vzniku a stabilizace hoření elektrického oblouku. Pracovní elektrická charakteristika EOP. Dynamickéa fyzikálně chemické účinky oblouků. UHP a SUHP pece.9. Intenzifikace tavení v EOP. Použití plynného kyslíku,kyslíkopalivové hořáky. Dmýchání inertního plynu dnem EOP.VýrobnostEOP.10. Základní části konstrukce EOP. Regulace pohybu elektrod. Statická a dynamická charakteristika regulátoru. 11. Technologie výroby oceli v EOP. Dvoustrusková technologie. Jednostrusková technologie. Význam oxidačního aredukčního údobí tavby. Technologie přetaveb. Automatizace řízení výroby v EOP.12. Termodynamika metalurgických pochodů při oxidační rafinaci lázně s vysokým obsahem chromu. Odfosfoření přivýrobě legovaných ocelí. Legování titanem. 13. Chování vodíku a dusíku v průběhu tavby v EOP. Měření teploty lázně. Určování aktivity kyslíku, obsahu vodíkua dusíku v lázni. 14. Stejnosměrné obloukové pece. Konstrukční a metalurgické odlišnosti od střídavých EOP. Výhody stejnosměrnýchpecí. Nové pochody ve výrobě elektrooceli – Fuchs Shaft Furnace, Verticon, ConSteel, Comelt-VAI, ContiArc, ConArc,Arcon, Contimet, KES, Danarc.15. Výroba oceli v indukčních pecích. Teorie ohřevu a tavení. Konstrukční provedení indukčních pecí. Elektrostruskovépřetavování, základy termodynamiky a kinetiky výroby feroslitin.

Literatura

[1] Richard J - Fruehan, Ph.D.: The Making, Shaping and Treating of Steel. 11th Edition Steelmaking and RefiningVolume. The AISE Steel Foundation Three Gateway Center Suite 1900, Pittsburgh, PA 15222-1004. ISBN 0-930767-02-0 [2] Fremunt, P., Šimon, J.: Tavení oceli v elektrických pecích. SNTL Praha, 1984, 242 s.[3] Rada, J. ad.: Elektrotepelná technika. SNTL, Praha, 1985, 344 s.[4] Kepka, M.: Rafinace oceli. SNTL, Praha, 1989, 211 s.[5] Plockinger, E. ad.: Electric Furnace Steel Production, John Wiley and Sons Ltd.,1985, 650s.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Karel Michalek, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Karel Michalek, CSc.