Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stroje pro zpracování druhotných surovin (SpZDS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SpZDS - Stroje pro zpracování druhotných surovin, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Absolvent se dokáže orientovat v oblasti strojů pro zpracování odpadů a především v oblasti využívání a zpracovánídruhotných surovin. Bude schopen logicky myslet a navrhovat stroje a mechanismy v dané oblasti pro konkrétní aplikace.

Osnova

1. Zdroje druhotných surovin. Současné směry ve využití zdrojů. Uspořádání linek pro separaci a úpravu druhotných surovin.2. Stroje a zařízení pro mechanické zdrobňováni. Konstrukce a výpočet drtičů čelisťových, kuželových, válcových, nožových atd.3. Konstrukce a výpočet mlýnů kladivových, kulových a granulačních, vibračních, michadlových atd.4. Třídění druhotných surovin. Třídiče mechanické hydraulické, mechanicko-hydraulické, hydrocyklony třidiče vzdušné, stacionární a rotační atd.5. Rozdružování druhotných surovin. Principy rozdružování (stručně). Promývačky bubnové, žlabové, kombinované, zvláštní typy rozdružovačů, odvodňování.6. Rozdružování na žlabech a splavech, v sázečkách, šroubovicové rozdružovače, hydrocyklony, pneumatické rozdružovače. Magnetické a elektrické separátory. Principy konstrukce strojů pro rozdružování druhotných surovin.7. Stroje pro flotaci druhotných surovin. Flotátory měsidlové, pneumatické a kombinované.8. Zařízení pro pražení. Kryogenní zpracování druhotných surovin a hydrometalurg. pochody.9. Konstrukce zařízení pro práškovou metalurgii.10. Zařízení pro úpravu kusovitosti surovin. Konstrukce aglomeračních pásů, peletizačních zařízení, zařízení pro vypalování pelet, pece roštové a šachtové.11. Zařízení pro briketování druhotných surovin, konstrukce briketovacích lisů pro statické a dynamické briketování. Teoretická analýza briketování.12. Vývojové trendy přípravy a zpracování druhotných surovin.

Literatura

VOŠTOVÁ, V. - FRIES, J. Zpracování pevných odpadů. Praha: Vydavatelství ČVUT v Praze, Praha 2003. 157 s. ISBN 80-01-02672-8 .VOŠTOVÁ, V. – ALTMANN, V. – FRIES, J. – JEŘÁBEK, K. Logistika odpadového hospodářství. Praha: Vydavatelství ČVUTv Praze, 2009. 249 s. ISBN 978-80-01-04426-1 .NESVADBA, J. - VELEK, K. Tuhé odpady. Praha: SNTL, Praha 1983.MIKOLÁŠ, J. Recyklace průmyslových odpadů. Praha: SNTL, Praha 1985.VELEK, K. Odpady, jejich zužitkování a odstraňování. Praha: Státní energetické informace, Praha 1985.TRNOBRANSKÝ, K. - DVOŘÁK L. Využití a likvidace odpadů. Praha: ČVUT v Praze, Praha 1983.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jiří Fries, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Fries, Ph.D.