Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Snímače a senzory v biomedicíně (SSB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SSB - Snímače a senzory v biomedicíně, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se v tomto předmětu seznamují s problematikou převodu biologických signálů a fyziologických projevů z lidského těla na elektrický signál. K této tématice nejprve zvládnou problematiku snímačů a senzorů používaných v lékařství.

Osnova

Přednášky:Elektronika v lékařstvíElektrické vlastnosti živých organizmůElektrické vlastnosti buňkyDráždivost tkání elektrickými podnětyVedení vzruchu v tkáníchBipolární a unipolární snímání biopotenciálůÚčinky elektrického proudu na živou tkáňSnímání bioelektrických veličinSnímače: Odporové, polovodičové, tenzometry, teplotníSnímače: fotoelektrické, indukční, kapacitní, piezoelektrické, Snímací elektrodyZesilovače elektrických biosignálůZáznam biologických veličin a potenciálůVlastnosti některých biosignálů z hlediska požadavků na zapisovací systémyLaboratoře:Praktické cvičení v laboratořích a seznámení s laboratorním řádem. Bezpečnostní školení. Laboratorní úloha č.1 - Polovodičové senzory teploty. Laboratorní úloha č.2 - Polovodičová tlaková čidla. Laboratorní úloha č.3 - Snímače magnetického pole, využívající Hallova jevu. Konzultace k úlohám č.1-3. Laboratorní úloha č.4 - Monolitický akcelerometrLaboratorní úloha č.5 - Dynamické vlastnosti polovodičových snímačů optického záření. Laboratorní úloha č.6 - Bezkontaktní proudová čidla s Hallovou sondou. Konzultace k úlohám č.4-6. Laboratorní úloha č.7 - Polovodičový senzor teploty s pulsním šířkově modulovaným výstupním signálem. Laboratorní úloha č.8 - Polovodičové obrazové snímače. Laboratorní úloha č.9 - Fotoelektrické snímače polohy PSD. Laboratorní úloha č.10 - Volné témaKonzultace k úlohám 7-10 Projekty: Každý student dostane zadány v průběhu semestru jeden rozsáhlejší projekt, které zpracuje s využitímměřící a výpočetní techniky.Tvorba samostatného projektu č. 1. Návrh a realizace systému pro měření a vyhodnocení údajů ze snímačů.

Literatura

M. Penhaker, Snímače a senzory v biomedicíně, 1. vyd. ed. Ostrava: Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava,2013.J. Spišak, M. Imramovský, and M. Penhaker, Snímače a senzory v biomedicíně, 1. vyd. ed. Ostrava: VŠB - Technickáuniverzita Ostrava, 2007.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Marek Penhaker, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Stanislav Hledík, Ph.D.Ing. Radek Hrabuška