Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální stavby s dopadem na ekologii (SSDE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SSDE - Speciální stavby s dopadem na ekologii, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřen na environmentální problematiku.Předmět Speciální stavby s dopadem na ekologii seznamuje studenty s některými typy staveb, které mají sami o sobě,nebo jejich existence či neexistence, velký vliv na životní prostředí. Studenti získají v rámci výuky předmětuznalosti v oblasti problematiky:- problematika starých ekologických zátěţí. Realizace investic směřující k redukci zatíţení, nebo k jeho izolacivůči okolí má zejména v průmyslových regionech významný vliv.- problematika čistíren odpadních vod. Kdy různé způsoby a postupy čištění se liší jak svou účinností, tak svýmidopady na životní prostředí.- problematika věnována haldám a jejich specifikům. Předmět se zabývá jak otázkou způsobu rekultivace, tak problematikoutermických procesů probíhajících v haldách. Studenti získají praktické dovednosti v oblasti řešení návrhu těchtostaveb.

Osnova

1. Obecné principy udržitelnosti v rámci environmentálního pilíře2. Problémy krajiny zatížené lidskou činností – identifikace staveb investic, které s tímto problémem souvisí3. Problematika znečištění půdy, postup realizace a dopady jednotlivých typů investic souvisejících se sanací půdy4. Problematika znečištění půdy, postup realizace a dopady jednotlivých typů investic souvisejících se sanací podzemníchvod – důraz na problém zdrojů pitné vody5. Hodnocení zdravotních rizik spojených se znečištěním půdy6. Specifika krajiny ovlivněné podzemní těžbou – způsoby rekultivace7. Specifika krajiny ovlivněné povrchovou těžbou – způsoby rekultivace8. Problematika termických procesů v hlušinových odvalech9. Čistění odpadních vod – městské čistírny 10. Čistění odpadních vod – kořenové čistírny, stabilizační rybníky a další technologie11. Úprava pitné vody12. Nakládání s odpady I13. Nakládání s odpady II14. Rezerva

Literatura

Herle,J.,Bareš,P.: Čištění odpadních vod z malých zdrojů znečištění, SNTL Praha 1990.Chudoba,J.,Dohányos,M.,Wanner,J.: Biologické čištění odpadních vod, SNTL Praha 1991.Herčík,M.,Lapčík,V.: Ochrana ţivotního prostředí, skriptum VŠB 1993.Kubal,M.,Burkhard J., Březina,,M.:Dekontaminační technologie, WWW učební texty, Vysoká škola chemicko-technologická,Praha 2002.Legislativa ČR příslušného zaměření v platném znění.Droste, R.L.:Theroy and Practice of Water and Wastewater Treatment, Wiley, New York 1997.Brownfields Handbook – cross-disciplinary education tool focused on the issue of brownfields regeneration – http://fast10.vsb.cz/bribastMartinec, P a kol. Vliv ukončení hlubinné těžby na životní prostředí, Nakladatelství ANGRAM s.r.o. 2006Dirner, V. a kol. : Ochrana životního prostředí : základy, plánování, technologie,ekonomika, právo a management,publikace MŽP ČR a VŠB-TU Ostrava, 1997.333 s. ISBN 80-7078-490-3 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Barbara Vojvodíková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Barbara Vojvodíková, Ph.D.