Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Slévárenství slitin neželezných kovů (SSNK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SSNK - Slévárenství slitin neželezných kovů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získané znalosti: - student bude umět charakterizovat základní pojmy z oblasti slévárenství neželezných kovů a slitin- student bude umět formulovat a popsat základní charakteristiky jednotlivých neželezných kovů a slitinZískané dovednosti: - student bude umět využít svých znalostí k rozhodnutí o vhodnosti použití jednotlivých materiálů k výrobě odlitků,- student bude umět aplikovat své teoretické poznatky k návrhům a úpravám technologie a metalurgie výroby odlitků.

Osnova

1. Stručný přehled výroby odlitků ze slitin neželezných kovů v ČR a ve světě. Stručné rozdělení neželezných kovůa jejich slitin. Slévárenské provozy odlévání odlitků z neželezných kovů a slitin v nejbližším okolí.2. Základní tavící agregáty pro tavení neželezných kovů a slitin. Fyzikálně-chemické pochody při tavení neželeznýchkovů. Kontrola taveniny a sledování významných parametrů procesu (měření teplota taveniny, termická analýza).3. Odlévání hliníkových slitin. Rozdělení slitin hliníku, struktura, vlastnosti a použití. Funkce a efekt legujících,doprovodných a škodlivých prvků. Slitiny Al pro speciální použití.4. Očkování a modifikace Al slitin. Využití termické analýzy pro kontrolu účinnosti metalurgických zásahů, včetněrozbor křivek ochlazování. Vliv na strukturu, slévárenské a mechanické vlastnosti.5. Filtrace taveniny slitin hliníku. Stanovení obsahu vměstků v tekutém a tuhém stavu, včetně jejich identifikace. Postupy jejich odstranění a následná kontrola. Drosstest a Straube-Pfeiffer test, interpretace výsledků. 6. Rozbor plynů ve slitinách neželezných kovů, základní typy a jejich vliv na kvalitu taveniny a hotového odlitku.Rozbor základních vad. Stanovení obsahu plynu, způsoby jeho omezení a odstranění.7. Rozdělení slitin mědi, struktura, vlastnosti a použití. Vliv legujících, doprovodných a nežádoucích prvků nastrukturu, slévárenské a mechanické vlastnosti. Oxidační a redukční vedení taveb. Stanovení a eliminace vodíkua kyslíku u těchto materiálů.8. Technologie výroby odlitků ze slitin mědi - bronzi. Fyzikálně-chemické pochody, specifika a postupy tavení.Použití odlitků v průmyslových aplikacích. Historický význam slitin.9. Tavení mosazí, funkce hlavního legujícího prvku - zinku. Metalurgické zpracování mosazí. Odlévání a další zpracováníodlitků. Praktické příklady použití odlitků z těchto materiálů.10. Odlévání odlitků ze slitin na bázi hořčíku. Rozdělení slitin hořčíku, struktura, vlastnosti a použití jednotlivýchtypů. Tavení, ošetření taveniny s využitím ochranných plynů a rafinačních přípravků. Návrh vtokové soustavu u odlitkůz hořčíkových slitin.11. Technologie výroby odlitků ze slitiny titanu. Základní definice slitin, struktura, vlastnosti a použití. Ochranataveniny a specifika výroby forem.12. Tavení, odlévání a zpracování nízkotavitelných kovů a slitin. Cín, olovo, zinek a jejich slitiny – struktura,vlastnosti a použití těchto materiálů na odlitky. Ovlivnění chemického složení, vliv na technologické, mechanickéa strukturní vlastnosti.13. Stručný přehled používaných výrobních technologií pro odlévání neželezných kovů a slitin. Lití do kovových,keramických a pryžových forem. Tavení a odlévání kompozitních materiálů na bázi hliníku a hořčíku.14. Dosažení vyšší kvality odlitků ze slitin neželezných kovů. Tepelné zpracování odlitků. Rozbor, definice, příčinya eliminace vzniku vad.

Literatura

[1] Lichý, P.: Slévárenství neželezných kovů. Studijní opora, FMMI, VŠB-TU Ostrava, 2013.[2] Roučka, J.: Metalurgie neželezných slitin. Vyd. 1.. - : Akademické nakladatelství CERM, Brno 2004, vyd. 1,148 s., ISBN 80-214-2790-6 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Vlasta Bednářová, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Vlasta Bednářová, CSc.doc. Ing. Petr Lichý, Ph.D.