Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Senzorová technika (ST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ST - Senzorová technika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřen na seznámení studentů se základními metodami experimentálních měření, vlastnostmi snímačů aměřicích analogových a číslicových přístrojů. Na příkladech identifikace a testování statických a dynamických vlastnostíměřicích přístrojů a jejich zapojování do měřicích sestav s počítačovou podporou si studenti ověří základy návrhua použití měřicích subsystémů, včetně příslušného software.

Osnova

1. Systémy řízení, měřicí a diagnostický subsystém, statické a dynamické vlastnosti členů měřicích obvodů. (experimentálníidentifikace, modelování).2. Struktura snímačů a jejich typové vlastnosti.3. Měřicí a vyhodnocovací obvody pro zpracování signálů ze snímačů.4. Systémové, Analogově-digitální (A/D) a D/A převodníky, jednotky styku s prostředím (struktura, vlastnosti, připojeník mikropočítači, PLC a IPC).5. Snímače a metody měření mechanicko-silových veličin.6. Snímače a metody měření teploty a tepla.7. Snímače a metody měření tlaku a průtoků (plynů, kapalin, sypkých hmot), výšky hladiny kapalin a sypkých materiálůa ostatních vybraných veličin.8. Snímače a metody měření fyzikálních a chemických vlastností materiálů.9. Členy pro zpracování signálů ze senzorů - vyhodnocovací obvody pro měření vybraných fyzikálních veličin (zesilovačenapětí, měření odporu, kapacity, frekvence, ...). 10. Počítačové měřicí, diagnostické systémy IMC, IPC.11. Nové fyzikální principy senzorů. Inteligentní senzorové systémy. 12. Počítačová podpora návrhu SCADA/MMI.13. Měřicí a diagnostické systémy s počítači (technické a programové řešení, příklady technického a programovéhořešení).14. Metodika návrhů a příklady měřicích a diagnostických systémů v oblasti mechatronických systémů a automobilech.

Literatura

ĎAĎO, S. & KREIDL, M. Senzory a měřicí obvody. Praha : Vydavatelství ČVUT 1999. 315 s.MARTÍNEK, R. Senzory v průmyslové praxi. Praha: Vydavatelství BEN, 2004. 200 s. ISBN 80-7300-114-4 .NOVÁK, P. Mobilní roboty – pohony, senzory, řízení. Praha: vydavatelství BEN, 2005. 248 s. ISBN80-7300-141-1

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Jaromír Škuta, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jan GebauerIng. Jiří Kulhánek, Ph.D.Ing. Miroslav Mahdal, Ph.D.Ing. Miroslav PawlenkaIng. Jaromír Škuta, Ph.D.