Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Statistika a informatika (St&Inf)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu St&Inf - Statistika a informatika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit s tradičními i neparametrickými metodami statistiky pro hodnocení geo-jevů. Sjednotit znalosti v oblastisoučasného stavu informatiky, doplnit o aktuální znalosti a dovednosti vyžadované v dalších odborných studijníchpředmětech.

Osnova

Teorie množin. Kartézský součin, relace, vlastnosti relací. Zobrazení, operace. Základy relačních databází. Popisná a matematická statistika. Základní statistické charakteristiky jednorozměrného statistického souboru. Dvourozměrný statistický soubor. Interpolace, extrapolace, aproximace. Lineární regrese. Trojrozměrný statistický soubor. Odhady hodnot, metody dopočtu v síti.

Literatura

Homola, V.: Učební texty na školním serveru. Dostupné na http://homel.vsb.cz/~hom50. Web VŠB, Ostrava, 2007-2011.Schejbal, C. - Homola, V. - Staněk, F.: Geoinformatika. ISBN 8096761188. P ONT, Košice, 2004.Schejbal, C.: Úvod do geostatistiky. ISBN 8070783257. V ŠB, Ostrava, 1996.

Požadavky

Žádné

Garant

Doc. PaedDr. Vladimír Homola, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jarmila Drozdová, Ph.D.Doc. PaedDr. Vladimír Homola, Ph.D.Ing. Michal Porzer, Ph.D.