Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Systémová technika budov (STB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu STB - Systémová technika budov, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je motivovat studenty, aby byli schopni aplikovat získané poznatky principů fungování základníchtypů systémové techniky budov při návrhu sběrnicové elektroinstalace v domě. Studenti budou schopni analyzovatdaný problém, vykalkulovat náklady, provést specifikaci a obhájit projekt.

Osnova

Přednášky:1. Způsoby a principy realizace systémové techniky budov. Porovnání klasických a nových metod realizace elektroinstalace.2. Možnosti a vlastnosti řídících systémů a jejich použití pro realizaci systémového řízení v inteligentních budovácha domech.3. Provozně technické funkce systémů v budovách a domech. Možnosti vizualizací a řízení technologie budovy. 4. Popis inteligentní elektroinstalace standardu EIB (European Installation Bus).5. Seznámení se systémem Xcomfort.6. Základní pravidla zpracování projektové dokumentace pro inteligentní budovy.7. Úvod do problematiky normalizace. Stručný přehled norem, zabývajících se oblastí systémové techniky budov adomů.8. Přehled firem zabývajících se systémovou technikou inteligentních budov, specifikace, produkty, cenové relace.Cvičení: 1. Seznámení se s mikrosystémem LOGO 2! 2. Seznámení se s mikrosystémem Simatic S7-200, komunikace PC-S7200, základy tvorby programu pro řízení S7200 v programovacím prostředí Step 7 3. Seznámení se s vizualizací řízeného procesu 4. Seznámení se způsoby kreslení technické dokumentace na PC v prostředí CAD. 5. Zadání projektu návrhu sběrnicové elektroinstalace v rodinném domě pomocí systému Nikobus 6. Pravidla pro vyhotovení technické zprávy - odkaz na normyLaboratoře: 1. Úloha na ovládání motorické a světelné elektroinstalace pomocí mikrosystému LOGO 2!. 2. Úloha na ovládání motorické a světelné elektroinstalace pomocí mikrosystému Simatic S7 - 200. 3. Úloha na vizualizaci ovládání světelné a motorické elektroinstalace 4. Návrh předběžné cenové nabídky - výběr firem 5. Vypracování technické zprávy - odkaz na normy 6. Vypracování technické dokumentace na PC 7. Vypracování technické dokumentace na PC 8. Obhajoba projektuProjekty:Návrh sběrnicové elektroinstalace v rodinném domě pomocí systému Nikobus.

Literatura

1. Toman,K.- Kunc,J. Systémová technika budov - FCC Public spol. s r..o. v roce 19982. Vlach,J. Řízení a vizualizace technologických procesů - BEN3. Šmejkal, PLC a automatizace - 1.díl - 4. Firemní podklady firmy Siemens, www.siemens.cz5. Firemní podklady firmy Moeller, www.moeler-cz.com

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Roman Hrbáč, Ph.D.

Vyučující

Ing. Roman Hrbáč, Ph.D.doc. Ing. Vítězslav Stýskala, Ph.D.Ing. Jan Vaňuš, Ph.D.