Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Správa unixových systémů (SUS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SUS - Správa unixových systémů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se správou operačních systémů Unixového typu, především operační systém GNU/Linux.Výuka bude zaměřena na správu systému na úrovni pokročilého administrátora a vývojáře.

Osnova

Osnova přednášek:1. Jádro OS Linux - historie, koncepce jádra, překlad vlastního jádra ze zdrojových kódů.2. Vývoj vlastních ovladačů jádra - koncepce, překlad, crosscompiling.3. Apache - LAMP, virtuální weby, https, .htaccess, .htpasswd.4. Postfix - protokol SMTP(s), základní konfigurace, virtuální mailboxy.5. Dovecot - POP3(s) a IMAP(s), ověřování uživatelů SMTP serveru.6. DHCP, TFTP, NFS, Netboot - statické a dynamické přiřazování adres, vzdálený boot systému, bootmenu.7. Samba - souborové služby, tiskové služby.8. Streaming videa - distribuce videa do počítačové sítě, UDP, HTTP, Live HTTP.9. Embeded systémy založené na OS Linux - Open WRT, Raspbian.10. Dobré návyky správce Linuxového serveru, logování stavu služeb, automatizování administrátorských činností,dohledové systémy.Osnova cvičení (cvičení probíhají na PC učebně):1. Seznámení s prostředím Virtualbox a instalace OS na virtualizované PC.2. Stažení zdrojových kódů jádra, konfigurace a kompilace vlastního jádra, zavedení jádra do systému.3. Programování vlastního ovladače pro jádro OS Linux.4. Instalace a konfigurace LAMP serveru.5. Instalace a konfigurace SMTP serveru Postfix.6. Instalace a konfigurace IMAP serveru Dovecot.7. Instalace a konfigurace DHCP serveru, bootování PC z počítačové sítě.8. Instalace a konfigurace Samba serveru.9. Konfigurace služby distribuce DVB zdrojů do počítačové sítě.10. Finální test.

Literatura

* Kolektiv autorů: Linux Dokumentační projekt, 4. aktualizované vydání. Computer Press, 2008. 1336 stran černobílých.ISBN: 978-80-251-1525-1* D.DENT, Kyle. Postfix kompletní průvodce. Praha : Grada, 2005. ISBN 80-247-1029-3 .

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. David Seidl, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr Olivka, Ph.D.Ing. David Seidl, Ph.D.