Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální vrtné práce (SVP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SVP - Speciální vrtné práce, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je studenty seznámit se speciálními vrtnými pracemi, používanými v současné vrtné praxi. Studentimají získat základní znalosti, které jim umožní definovat jednotlivé typy speciálních vrtných prací, popsat a charakterizovatpoužité technické prostředky a technologické postupy používané při realizaci speciálních vrtných prací. Na základězískaných teoretických znalostí musí dokázat vysvětlit principy realizace těchto speciálních vrtných prací a napraktických příkladech ilustrovat sféry jejich použití. Tyto znalosti musí umět aplikovat při praktických a výpočtovýchcvičeních, hledat optimální postupy řešení zadaných úkolů s využitím kategorizace a analýzy dostupných informacío dané problematice. S využitím syntézy se musí naučit sumarizovat poznatky získané při řešení zadaného úkolu vrámci cvičení, tyto utřídit a navrhnout optimální variantu jeho řešení. V neposlední řadě se musí naučit umět posouditvýznam informací, diferencovat mezi podstatnými a méně významnými, tyto shrnout, porovnat a vybrat z nich důležitéa využitelné ve své další profesní činnosti.

Osnova

a)Pro doktorandy se zaměřením inženýrská geologie a hydrogeologieStudium technických prostředků a technologických postupů používaných při hloubení vrtů pro potřeby průzkumu v inženýrské geologii a hydrogeologii. Hloubení vrtů injektážních, kotevních, vrtů pro piloty a mikropiloty, dále pak vrtů odvodňovacích a jímacích, včetně vrtů horizontálních. Využívání vrtných prací pro průzkum skládek, zřizování, provedení a provoz vrtů monitorovacích a sanačních. Nové metody získávání informací z vrtů jak v průběhu hloubení vrtů, tak z horninových vzorků a následných měření ve vrtech.b)Pro doktorandy se zaměřením geologický průzkum a těžba uhlovodíkůStudium nových technologií hloubení vrtů. Technika a technologie hloubení s pomocí ponorných motorů a ponorných vrtacích kladiv. Technologie hloubení vrtů s průběžným výnosem jádra (Con-Cor). Technika a technologie hloubení usměrněných vrtů, včetně vrtů horizontálních. Nové metody měření průběhu osy vrtu během vrtání (MWD systémy). Technika a technologie hloubení vrtů pro těžbu metanu z uhelných slojí. Studium normativů a výpočetních postupů podle normy API. Nové metody vrtání a získávání informací z vrtů jak v průběhu jejich hloubení, tak z horninových vzorků a následných měření ve vrtech. Studium metod měření a vyhodnocování používaných geoservisem.

Literatura

Pinka, J. a kol.: Dobývanie ložísk vrtmi, vysokoškolská učebnice, 2006, ES/AMS, F BERG, TU v Košicích.Schneiderwind, J.: Hloubení vrtů na ropu a zemní plyn I, II, III, 1985, 86, 88, odborná publikace MND Hodonín.Strniště, K., Šmolík, S.: Hlbinné vŕtanie, vysokoškolská učebnice, 1992, vydavatelství Alfa, BratislavaKolektiv autorů: World Oil´s Handbook of Horizontal Drilling and Completion Technology-odborná publikace, 1991,Houston-Texas, USA.Mazáč, J.: Drilling Technologies, vysokoškolská skripta, VŠB-TU Ostrava, 2005, ediční středisko VŠB-TU Ostrava.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Petr Bujok, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Petr Bujok, CSc.Ing. Martin Klempa, Ph.D.