Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do softwarového inženýrství (SWI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SWI - Úvod do softwarového inženýrství, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je uvést studenty do disciplíny zabývající se problematikou vývoje rozsáhlých softwarových systémů.

Osnova

Přednášky:Úvod do problematiky softwarového inženýrství. Softwarový proces.Cykly, fáze a iterace procesu RUP. Byznys modelování.Specifikace požadavků.Definice pojmu objekt, vztahy mezi objekty a jejich interakce.Analýza softwarového systému.Návrh softwarového systému.Návrhové vzory a jejich použití.Implementace a realizace softwarového díla.Mapování elementů logického modelu na komponenty.Zdrojové, binární a spustitelné komponenty.Testování.Nasazení softwarového systému. Náplň PC cvičení Cvičení jsou zaměřena na seznámení se s vývojovým cyklem softwarového díla a specifikaci jednotlivých částí pomocíjazyka UML. Náplní cvičení je postupně procházet jednotlivé fáze vývoje software a postupně se seznamovat s různýmidiagramy jazyka UML. Cvičení jsou pak dále zaměřena na konzultace spojené se samostatným zpracováním softwarovéhoprojektu. Vypracování projektu a splnění testů na cvičeních jsou požadovány jako nutná podmínka pro udělení zápočtu.Obsah jednotlivých cvičení:1. Analýza problému, slovní specifikace požadavků, strukturovaná specifikace požadavků. Procvičení na příkladech.2. Tvorba případů užití, scénáře, user stories, seznámení se s diagramem případů užití, vazby include a extend.Procvičení na příkladech.3. Diagram případů užití, vazby dědičnost mezi aktéry, dědičnost mezi případy užití. Procvičení na příkladech.4. Identifikace entit v systému - analýza podstatných jmen v případech užití. Základy třídního diagramu. Třída,vazby asociace, multiplicita. Způsob převodu diagramu do programovacího jazyka. Procvičení na příkladech.5. Sestavení strukturálního náhledu na systém. Třídní diagram – vazba dědičnosti, implementace rozhraní, role,rozhraní, agregace a kompozice, asociační třída. Způsob převodu diagramu do programovacího jazyka. Procvičení napříkladech.6. Realizace případů užití – sekvenční diagramy. Seznámení se se základy – objekt, volání objektu, návratová zpráva.Procvičení na příkladech.7. Sekvenční diagramy – alternativy, smyčky, synchronní a asynchronní volání, doba běhu operace. Způsob převodudiagramu do programovacího jazyka. Procvičení na příkladech.8. Komunikační diagramy. Upřesnění třídních diagramů na základě sekvenčních diagramů a komunikačních diagramů.Procvičení na příkladech.9. Stavové diagramy – změny stavů, způsob realizace v programovacích jazycích. Procvičení na příkladech.10. Diagramy aktivit a jejich využití pro definici problému – byznys model. Procvičení na příkladech.11. Využití diagramu aktivit pro popis případů užití, algoritmů v systému. Procvičení na příkladech.12. Implementace softwarového díla na základě vytvořené analýzy – diagramy balíčků a nasazení. Procvičení na příkladech.13. Rekapitulace cvičení – postup v jednotlivých fázích projektu, využití diagramů UML.14. Kontrola projektů.

Literatura

Pfleeger, Shari Lawrence, and Joanne M. Atlee. 2009. Software Engineering: Theory and Practice: Prentice Hall,ISBN 0136061699. Pressman, Roger S. 2010. Software Engineering : A Practitioner's Approach. 7th ed. New York: McGraw-Hill HigherEducation, ISBN 9780073375977.S ommerville, Ian. 2010. Software Engineering. 9th ed, International Computer Science Series. Harlow: Addison-Wesley,ISBN 978-0137035151.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Svatopluk Štolfa, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jan CzopikIng. Jakub ŠtolfaIng. Svatopluk Štolfa, Ph.D.Ing. Radoslav Štrba