Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Správa Windows systémů (SWS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SWS - Správa Windows systémů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Schopnost samostatně implementovat, spravovat a řešit problémy v oblasti serverových systémů Microsoft Windows.

Osnova

Přednášky:Úvod do administrace účtů a zdrojů. Správa skupin.Přístup ke sdíleným prostředkům. Stanovení efektivních práv.Instalace a sdílení tiskáren, správa přístupu. Spooling.Role organizačních jednotek. Delegování kontroly na organizačních jednotkách.Bezpečnostní politika, audit, správa logů.Administrace serveru. Monitorování paměti, využití procesoru, disků a využití sítě.Správa diskového prostoru. Komprese a šifrování souborů. Diskové kvóty. Zálohování dat.Správa, konfigurace a monitorování sítě. Síťové služby. Řešení problémů s konektivitou.Správa a monitorování DHCP a DNS. Konfigurace překladu jmen.Integrace DNS a WINS. Instalace, konfigurace a správa WINS serveru. Správa služeb přístupu k síti.Architektura a funkce Active Directory. Proces návrhu, plánování a implementace Active Directory. Plánování strategieúčtů a auditu. Replikace.Počítačové laboratoře:V rámci cvičení budou na praktických úlohách předvedena témata z přednášek v prostředí operačních systémů Windows7 a Windows 2008 Server.Seznámení s prostředím, nástroje pro správu stanic s operačním systémem windowsSimulace instalace serveru s Windows 2008, nástroje pro vzdálenou správu stanic, automatizace instalacePovýšení řadiče domény, Správa uživatelů a skupin v AD.Správa služby DNS - instalace, konfigurace, údržbaTest 1 - ověření znalostí ze správy stanic a ADOrganizační jednotky, a tvorba politikSpráva služby DHCPSdílení zdrojů v síti. Složky, tiskárnyTest 2 - ověření znalostí služeb DNS, DHCP, správa politikBezpečnost dat - EFS, simulace práce s disky, RAIDZálohování datSkriptování a ovládání Windows pomocí příkazové řádky.Test 3 - závěrečný zápočtový test (1/2 polovina st.)Test 3 - závěrečný zápočtový test (2/2 polovina st.)

Literatura

Nápověda v operačním systému.William R. Stanek, Mistrovství v Microsoft Windows Server 2008, EAN:97880251211580; CpressWilliam R. Stanek, Microsoft Windows 2008 - Kapesní rádce administrátora, EAN: 9788025119365; CPressCharlie Russel, Sharon Crawford; Microsoft Windows Server 2008, Velký průvodce administrátora; EAN: 9788025121153;CPresshttp://msdn2.microsoft.com/en-us/library/aa286543.aspx

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Lumír Návrat

Vyučující

Ing. Lumír NávratIng. Lukáš Vojáček