Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Spalovací zařízení (SZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SZ - Spalovací zařízení, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět navazuje na Základy spalování z 2. ročníku bakalářského studia. Shrnuje a rozšiřuje znalosti energetických parametrů paliv a bilančních výpočtů spalování a doplňuje je o základy kinetiky spalovacích reakcí. Následuje problematika tvorby škodlivin při spalování včetně minimalizace produkce CO2. Dále se studenti seznámí s principy konstrukce spalovacích zařízení pro vybrané druhy paliv (tuhá, kapalná, plynná), normativní metodikou stanovení účinnosti včetně možnosti jejího zvyšování. Závěr je věnován moderním technologiím – zplyňování, plynové turbíny, palivové články. Součástí předmětu jsou dvě rozsáhlá laboratorní cvičení. Vedle základních učebních textů jsou k dispozici domácí i zahraniční odborné publikace.

Osnova

1. Charakteristiky paliv- tuhá fosilní paliva, Charakteristiky paliv- kapalná a plynná paliva.2. Charakteristiky paliv- tuhá a kapalná biopaliva.3. Kinetika spalovacích reakcí- rychlost reakce, chemická rovnováha.4. Kinetika spalovacích reakcí-disociace produktů hoření rychlost chemické reakce, skutečný průběh spalovacíchreakcí.5. Difuze v procesu hoření-rychlost reakce, přestup hmoty.6. Difuze v procesu hoření- kinetický a difuzní režim, součinitel difuze.7. Parametry spalovacího procesu.8. Účinnost spalování, účinnost spalovacích zařízení v aplikacích.9. Tvorba škodlivin při spalování-mechanismus tvorby NOx.10. Tvorba škodlivin při spalování-minimalizace tvorby a možnosti odstraňování NOx, primární a sekundární metody.11. Tvorba škodlivin při spalování-tvorba SO2, CO a dalších škodlivin, možnosti minimalizace emisí.12. Moderní energetické zdroje (MEZ)-charakteristiky, vlastnosti, ekonomika, MEZ na kapalná a plynná paliva.13. Moderní energetické zdroje (MEZ)-charakteristiky, vlastnosti, ekonomika, MEZ na tuhá paliva.14. Progresivní technologie pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla, bezemisní parní cykly.

Literatura

OCHODEK, T.: Spalovací zařízení. 2007, VŠB-TU Ostrava, VECIBLER, Z. a kol.: Technický průvodce energetika I. 2002, vydavatel BEN Technická literatura. ISBN 80-7300-026-1 .IBLER, Z. a kol.: Technický průvodce energetika II (Energetika v příkladech). 2003, vydavatel BEN Technickáliteratura. ISBN 80-7300-097-0 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr.Ing. Tadeáš Ochodek

Vyučující

Ing. Jan Koloničný, Ph.D.doc. Dr.Ing. Tadeáš Ochodek