Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální zkušební metody (SZMn)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SZMn - Speciální zkušební metody, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

1) Student bude umět definovat speciální materiálové charakteristiky hlavních degradačních procesů.2) Student bude umět popsat stanovení speciálních materiálových charakteristik dle příslušných norem ČSN EN resp.ČSN EN ISO.3) Student bude schopen popsat nové metody zkoušení materiálových vlastností.4) Student bude schopen rozhodnout, v kterých případech je nezbytné stanovovat speciální mechanické charakteristikymateriálu.

Osnova

1) Zkušební metody pro hodnocení materiálových charakteristik a jejich rozdělení. Speciální zkušební metody.2) Základy lomové mechaniky.3) Zkušební metody pro stanovení únavových charakteristik materiálů (křivka životnosti εat – Nf, cyklická křivkaσa – εapl). Zkušební metody založené na lineární mechanice lomu.4) Zkušební metody pro hodnocení odolnosti vůči náhlému nestabilnímu lomu (DWT, DWTT). Zkušební postupy založenéne mechanice lomu (KIC, JIC, δc, J-R křivka, referenční teplota T0, Master křivka).5) Zkušební postupy pro stanovení charakteristik tečení materiálů(rychlost sekundárního tečení, mez tečení RT (σTt), mez pevnosti při tečení RmT (σTPt).6) Zkušební metody pro hodnocení odolnosti vůči HIC (Hydrogen Induced Cracking) a SSC (Sulfide Stress Cracking)v prostředí sulfanu.7) Zkušební metody pro hodnocení koroze za napětí. Hodnocení stádia iniciace trhliny. Hodnocení stádia stabilníhorůstu trhliny.8) Zkušební metoda pro stanovení pevnostních, lomových a charakteristik tečení z výsledků penetračních testů.9) Zkušební metody z oblasti nedestruktivního zkoušení. Zkušební metody pro zjišťování vad nacházejících se napovrchu nebo v blízkosti povrchu polotovaru. Zkušební metody pro zjišťování vnitřních vad v objemu materiálu.

Literatura

[1] HOLZMANN, Miroslav- KLESNIL, Mirko: Křehký a únavový lom materiálů a konstrukcí. 1. vydání. Praha, SNTL,1972. 208s.[2] JONŠTA, Zdeněk a kolektiv: Žárupevné oceli a slitiny. 1. vydání. Žilina, ZUSI, 2002, 392s., ISBN: 80-968605-6-9.[3] VLK, Miloš-FLORIAN, Zdeněk: Mezní stavy a spolehlivost. VÚT Brno, Fakulta strojního inženýrství, Ústav mechanikytěles, mechatroniky a biomechaniky, Brno 2007.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Karel Matocha, CSc.

Vyučující

Ing. Petr Jonšta, Ph.D.prof. Ing. Karel Matocha, CSc.