Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stroje a zařízení pro zpracování odpadu (SZpZO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SZpZO - Stroje a zařízení pro zpracování odpadu, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem vzdělávání ve studijním předmětu je znalost, pochopení a analýza, základních principů úpravy kovového odpadua projekčně-konstrukčního provedení strojů a zařízení pro stříhání, paketování, drcení, briketování, dopravu atřídění kovového odpadu.Posluchači se v daném předmětu seznámí se způsoby využití a zpracování kovového odpadu a s jednotlivými technologiemijeho úpravy, tak aby bylo možné tento kovový materiál dále využít a recyklovat. Posluchači si osvojí technologieúpravy kovového odpadu jako je dělení kovového materiálu, stříhání, paketování, drcení a briketování. Dále studentinastudují požadavky na tyto technologie vycházející z možností provozů pro přetavování kovového odpadu.Posluchači budou umět:• určit zdroje výskytu kovového odpadu a požadavky na jeho úpravu,• popsat a definovat hlavní parametry agregátů pro tepelné zpracování a recyklaci kovového odpadu,• posoudit rámcové zásady pro projekční návrh závodů na úpravu kovového odpadu,• vysvětlit podstatu technologií používaných ke zpracování kovového odpadu,• určit vybrané hlavní parametry a popsat projekčně konstrukční provedení strojů a zařízení používaných k dělení,dopravě a třídění, paketování, stříhání, drcení a briketování kovového odpadu.Posluchači budou schopni:• posoudit a navrhnout vhodnou technologii úpravy kovového odpadu včetně strojního zařízení v závislosti na druhua formě odpadu,• navrhnout projekční řešení linky (závodu) na úpravu kovového odpadu,• určit základní technické a technologické parametry strojů pro paketování, stříhání, drcení, briketování, dopravua třídění kovového odpadu,• na základě vlastních i zprostředkovaných zkušeností analyzovat daný stav a navrhnou vhodné strojní vybavení včetněopatření k racionálnějšímu využití strojů s ohledem na výkon a energetické nároky na úpravu a zpracování kovovéhoodpadu.

Osnova

1. Kovový odpad jako druhotná surovina. 2. Zdroje výskytu kovového odpadu a požadavky na jeho úpravu. 3. Agregáty pro tepelné zpracování a recyklaci kovového odpadu. 4. Jednotlivé technologie úpravy kovového odpadu. 5. Projekční řešení závodů na úpravu kovového odpadu. 6. Mechanická úprava kovového odpadu paketováním. 7. Teorie paketování. Konstrukce a výpočet parametrů paketovacích lisů. 8. Zařízení po dělení kovového odpadu stříháním a lámáním. 9. Teorie stříhání, konstrukce nůžek a zařízení pro zavážení nůžek. 10. Konstrukce zařízení pro odbavování a třídění nastříhaného odpadu. 11. Konstrukce zařízení pro drcení a třídění kovového odpadu a kovových třísek. 12. Zařízení na úpravu a zpracování kovových třísek, briketovací lisy a linky. 13. Mobilní systémy pro zpracování kovového odpadu. Příklady projekčně-konstrukčního řešení.

Literatura

· Ksandr J., John M. : Zpracování ocelového amortizačního šrotu, SNTL Praha 1983· Sýkora M. a kol. : Výrobní stroje a zařízení pro zpracování odpadu. Interní učební text VŠB-TU, 1996

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr. Ing. Ladislav Kovář

Vyučující

doc. Dr. Ing. Ladislav Kovář