Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální zdravotnická technika (SZT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SZT - Speciální zdravotnická technika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je zaměření na speciální zdravotnickou techniku. Přínosem předmětu je získání vědomostí a seznámenís principy, technikami a použitím těchto přístrojů. Předmět obsahem doplňuje základní znalostí o zdravotnickýchelektrických přístrojích ve studijním oboru biomedicínckého inženýrství.

Osnova

Přednášky a Laboratorní cvičeníMikroskopická technika – světelná mikroskopie. Úvod do světelné mikroskopie, teorie vzniku a vlastnosti obrazu,technické uspořádání mikroskopu, druhy mikroskopů podle metod světelné mikroskopie. Elektronová mikroskopie. Mikroskopická technika – elektronová mikroskopie. Úvod do elektronové mikroskopie. Sterilizační technika. Úvod do epidemiologie, sterilizace, dezinfekce. Horkovzdušná, parní a chemická a plazmovásterilizační technika. Germicidní lampy. Sterilizace speciální ZT. Endoskopická technika. Principy, technické provedení a užití klasické endoskopické techniky v jednotlivých klinickýchoborech - gastroskop, bronchoskop, artroskop, rektoskop, rhinoskop, choledoskop, thorakoskop, cytoskop, laparoskop,hysteroskop. Oftalmologická technika. Lidské oko jako optická soustava, řez okem a popis jeho částí, vlastnosti oka vzhledemk jeho okolí (adaptace, akomodace, citlivost vidění, oslnění, vnímání obrazu, rozlišovací schopnost, ostrost viděnía vady zraku). Vyšetřování zraku oftalmologickými přístroji. Hemodialyzační technika. Fyzikálně chemické principy dialýzy, dialyzátory, dialyzační přístroj – blokové schémaa funkce. Voda pro hemodialyzační účely, úpravny vody, koncentráty. Stomatologická technika - v ordinaci, laboratoři, dentální materiály, rentgenová zubní technika. Laboratorní technika - biochemické přístroje. Biochemické laboratoře, laboratorní vyšetření, přístroje a zařízení,biochemické automaty, vybavení laboratoří. Laboratorní technika - hematologické přístroje. Hematologické laboratoře, laboratorní vyšetření, přístroje a zařízení,hematologické automaty, vybavení laboratoří. Přístrojová technika operačních sálů. Operační sál, operační lampy, stoly, anesteziologický přístroj, monitoryzákladních životních funkcí, defibrilátor, rtg / C - rameno, ohřívač infuzí a transfuzí, infuzní pumpa, lineárnídávkovač, odsávačka. Operační přístroje a nástroje. Chirurgická, kardiochirurgická a neurochirurgická technika. Elektrokoagulátor, laser,ultrazvukový skalpel, kryokauter, insuflátor, laparoskopická technika, operační mikroskop, zařízení pro mimotělníoběh, instrumentárium. Operační roboty. Robotické operace, navigační systémy, invazivní laparoskopie, nové trendy. Elektrické a neelektrické rozvody v nemocnici. Elektrorozvody, ovládací panel operačního sálu, náhradní zdroj.Mediciální plyny, pára, vzduchotechnika a klimatizace, laminární proudění, germicidní lampy. Technika pro výuku zdravotních oborů. Fantomy, trenažéry a simulátory,výuka operačních technik lékařů.Plyny používané ve zdravotnictví, jejich fyzikálně chemické vlastnosti, působení na člověka. Pojem "mediciálníplyny". Distribuce a skladování mediciálních plynů, pravidla pro provoz tlakových lahví.

Literatura

Tiefenbach,P: Speciální zdravotnická technika, Sylaby na www.lms.vsb.cz, 2013

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Martin Augustynek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Martin Augustynek, Ph.D.Ing. Iveta Bryjová