Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stavby pro zásobování vodou a odkanalizování (SZVO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SZVO - Stavby pro zásobování vodou a odkanalizování, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti mají získat základní vědomosti o návrhu, výstavbě a provozování jednotlivých prvků vodovodů a kanalizacív kontextu s dalšími oblastmi městského stavitelství a legislativními předpisy. Mají zvládnout vypracování jednoduchéprojektové dokumentace vodovodní a kanalizační sítě včetně stanovení základních parametrů a dimenzí součástí sítě.Znalosti využijí v projekční i správní praxi.

Osnova

Témata přednášek1. Úvod, veřejné vodovody a kanalizace Stavby pro zásobování vodou 2. Koncepce a výpočty vodovodů 3. Stavby pro jímání vody, úpravny vody 4. Vodojemy, čerpací stanice 5. Vodovodní sítě - zásady navrhování 6. Vodovodní sítě – materiál, objekty 7. Vodovodní přípojky a vnitřní vodovody Stavby pro odkanalizování 8. Koncepce a výpočty kanalizace, druhy odpadních vod 9. Stokové sítě - zásady navrhování 10. Stokové sítě - vztah k recipientu, materiál, objekty 11. Kanalizační přípojky a vnitřní kanalizace, žumpy, septiky 12. Čistírny odpadních vod, 1. část - mechanické čištění 13. Čistírny odpadních vod, 2. část – biologické a další čištění, malé čistírny odpadních vod 14. Časová rezerva - Jakost povrchových vod Témata cvičení1.Úvod, význam vodních staveb, vztahy v životním prostředí, zkušenosti posluchačů2.Zadání programu 1: Výpočet potřeby pitné vody pro obec – město3.Výpočty průtoku vody v potrubí: příklady kolektivně, individuálně (koef. A pro různá DN)4.Zadání programu 2: Výpočet tlakového průtoku vody v potrubí (ručně, bez softwaru)5.Výpočty průtoku vody v potrubí, písemná práce: Ztráty tlaku vody a koeficient n podle nomogramu6.Zadání programu 3: Výpočet zásobního objemu vodojemu. Kontrolní písemná práce „využití dešťové vody v zástavbě“(novelizace předpisů).7.Řešení výškového umístění vodojemů – návrh DN zásobního řadu, rozdvojení potrubí8.Prostorové řešení vedení technického vybavení 9. Výpočty vodovodních a kanalizačních sítí prováděné softwarem na počítačích10. Zadání programu 4: Návrh vodovodu a kanalizace na řešenou lokalitu – využití softwaru Autopen Liberec 11.Výpočet větevných vodovodních sítí – bez počítačové podpory12.Výpočet okruhových vodovodních sítí – bez počítačové podpory13.Stokové sítě – výpočty podle tabulek - písemná práce14. Časová rezerva - Schémata čistíren odpadních vod. Kanalizace a ochrana životního prostředí – jakost vody. Ochrannápásma, písemná práce Písemné práce posluchačů se vypracují a odevzdají ve cvičení, programy jsou k odevzdání průběžně, nejpozdějido začátku zápočtového týdne. Při použití výpočetního programu (v Excel ap.) je nutno při odevzdání programu cvičeníke kontrole doložit použitý výpočetní program (soubor) na vhodném nosiči (flash, CD) nebo vlastní autorizovaný a datovanývýpis editace použitého výpočetního programu. Podmínkou pro udělení zápočtu je odevzdání všech programů a 75 %prezence ve cvičení.Literatura HASÍK, O. Stavby vodovodů a kanalizací.Ostrava: VŠB–TU Ostrava, 2007. 134 s.ISBN 978- 80-248-1428-5. ŠRYTR P. a kol.: Městské inženýrství , 1. díl. Praha: Academia Praha 1999 KRIŠ J.a kol. Vodárenstvo I. Zásobovanie vodou. Bratislava: STU Bratislava, 2006

Literatura

Hasík O.: Stavby vodovodů a kanalizací. VŠB-TU Ostrava 2009.Hasík O., Dostálová J.: Vodní stavitelství. VŠB-TU Ostrava 2002.Šrytr P. a kolektiv: Městské inženýrství, 1. díl. Academia Praha 1999.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Zbyněk Proske, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D.Ing. Jiří KučeraIng. Zbyněk Proske, Ph.D.doc. Ing. Petr Šrytr, CSc.Ing. Marek Teichmann