Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Požární taktika I. (TAK 1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TAK 1 - Požární taktika I., Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Naučit hodnocení prostoru z hlediska možnosti vzniku požáru, charakterizovat formy šíření požáru a hodnotit faktory,které omezují šíření požáru. Stanovovat rozsah a plochu požáru v objektech v závislosti na čase. Řešit výměnu plynůa rozsah zakouření po vzniku požáru v objektech.

Osnova

1.Seznámení s náplni výuky, pravidly pro udělení zápočtů, požadavky ke zkoušce a určení zaměření semestrální práce. Používaná terminologie. 2.Podmínky ovlivňující vznik hoření, požár a jeho rozvoj, požární zatížení, pásma u požáru a klasifikace požárů. Parametry požáru: rychlost hoření a šíření požáru, plocha a obvod požáru, výška plamenů, teplota požáru, výměna plynů a tepla, hustota a složení kouře.3.Rozvoj požáru: stanovení rozsahu požáru, plochy a obvodu požáru.4.Požár na otevřené ploše: charakteristika, změna parametrů, způsob šíření a ovlivňující faktory. 5.Požár v uzavřeném objektu: charakteristika, způsob šíření, výměna plynů a tepla a ovlivňující faktory.6.Výměna plynů při hoření na otevřené ploše a v objektech. Ventilace zakouřených prostorů.7.Principy a postupy přerušení hoření.

Literatura

Balog K. Kvarčák M.: Dynamika požáru, Edice Spektrun 22, SPBI Ostrava 1999, 96s.Kvarčák. M.: Základy požární ochrany, Edice Spektrun 44, SPBI Ostrava 200, 134 s.Kvarčák M: Požární taktika v příkladech, Edice Spektrun 6, SPBI Ostrava 1998,232 s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák

Vyučující

doc. Dr. Ing. Miloš KvarčákIng. Adam ThomitzekIng. Martin Trčka, Ph.D.