Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Požární taktika II. (TAK 2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TAK 2 - Požární taktika II., Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Podstatou předmětu je popsat činnost jednotek požární ochrany na místě mimořádné události, identifikovat nebezpečína místě a vybrat odpovídající ochranu. Zahrnuje výběr postupů likvidace mimořádných událostí na základě znalostijejich projevů, možností používaných technických prostředků a požární techniky a dalších možností záchrannéhosystému. Při řešení se klade důraz na bezpečnost osob, zvířat, ochranu majetku a životního prostředí Prezentujevýpočty množství sil a prostředků k hašení s použitím vybrané hasební látky a kvantifikuje další činnosti jednotekpožární ochrany při zásazích.

Osnova

1.Zdolávání požáru, požární taktika, strategie, rozhodování při zásahu, náplň a návaznost jednotlivých činnostíjednotek, určení hlavního směru činnosti, stanovení bojových úseků.2.Zdolávání požáru, útočná a obranná činnost, stanovení doby nutné na přerušení hoření. Nebezpečí na místě požáru,výskyt a charakteristika faktorů, které ohrožují zdraví a život lidí (vysoká teplota, kouř, elektrický proud,výbuch,pád, a pod.)3.Hašení požárů za ztížených podmínek, za silného větru, mrazu, nedostatku vody. Doprava vody na místo požáru.4.Dokumentace zdolávání požáru, požárně taktická studie, operativní plán a karta, náplň a způsob zpracování. Evakuačníplány.5.Odhad sil a prostředků k hašení s použitím pěny, inertního plynu, hasicího prášku.6.Zásady hašení požárů budov pro bydlení a ubytování, budov občanské vybavenosti. Zásady hašení požárů otevřenýchtechnologických zařízení, energetických zařízení. Zásady hašení požárů dopravních zařízení a požárů v dopravě. Zásady hašení požárů ve skladovém hospodářství a v zemědělství, provizorií, speciálních staveb a účelovýchzařízení.7.Technické zásahy, charakteristika činnosti, požadavky na vybavení a přípravu.8.Taktika vedení zásahu s výskytem nebezpečných látek.

Literatura

Kvarčák M.: Požární taktika v příkladech, Edice Spektrun 6, SPBI Ostrava 1998.Hanuška Z.: Metodický návod k vypracování dokumentace zdolávání požáru, MV ředitelství HZS ČR Praha 1996.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák

Vyučující

doc. Dr. Ing. Miloš KvarčákIng. Martin Trčka, Ph.D.