Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a metodika konstruování v mechatronice (TaMKM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TaMKM - Teorie a metodika konstruování v mechatronice, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je zvládnout principy metodiky konstruování tak, aby je student dokázal samostatně aplikovat, nazákladě analýzy problému. Se získanými poznatky uplatnit konkrétní postupy technické tvůrčí práce k návrhu novýchnebo inovovaných technických (mechatronických) systémů.

Osnova

1. Základní principy a postupy metodiky konstruování. 2. Kreativní metody řešení technických problémů – psychologické metody. Zákonitosti rozvoje technických systémů. Rozpory ve vynálezeckých úlohách. Principy eliminace technických rozporů, řešení fyzikálních rozporů transformacemi.3. Funkčně nákladová analýza (FNA) – počítačová podpora TechOptimizer: komponenty, struktura, funkce, parametry, diagnóza, správný výběr zadání a správná formulace zadání. Analýza komponent a struktury, analýza funkcí a parametrů.4. Zdokonalování objektu procedurami omezování počtu prvků (snižování nákladů) a rozvíjení doplňkových funkcí (zvyšování počtu a stupně plnění funkcí) zdokonalovaného objektu (výrobku nebo procesu). Formulace inovačních zadání a úloh v typové pdobě: rozpor, model, potřeba.5. Syntéza technických systémů (Algoritmus řešení vytvořených inovačních zadání - ARIZ). Překonávání technických rozporů heuristickými postupy. Invention Machine – nástroj pro podporu syntézy technických systémů.6. Překonávání fyzikálních rozporů standardními postupy. Řešení modelu problému transformacemi vazeb látek a polí. 7. Řešení funkce vybranými efekty přírodních věd. Internetový asistent a jeho využití pro fáze analýzy problému, syntézy řešení a verifikace variant. 8. Mechatronické systémy a jejich specifika z hlediska návrhových metod. Využití TechOptimizeru a Invention Machine při jejich analýze a návrhu. Transformace inovačního zadání do CAD systému. Komplexní linka počítačové podpory inovačních technologií.9. Správné konstruování z různých hledisek – Design for „X“ (DFA, DFM, DFQ, …)

Literatura

Skařupa,J. Kreativita a inovační myšlení v konstruování, VŠB-TU, Ostrava, 2007Skařupa, J. - Mostýn, V., Metody a prostředky návrhu průmyslových a servisních robotů.. 1. vydání Košice: Edice vědecké a odborné literatury – Strojní fakulta TU v Košicích, 2002, 190 stran; ISBN 80-88922-55-0 Skařupa, J. Metodika konstruování. Ostrava: VŠB, 1993, 158 s.Skařupa, J. Příručka uživatele systému počítačové podpory inovací CAI. Ostrava: kat. robototechniky, 2000, 92 s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Zdeněk Konečný, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Zdeněk Konečný, Ph.D.prof. Ing. Jiří Skařupa, CSc.