Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie a řízení železniční dopravy (TaRZD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TaRZD - Technologie a řízení železniční dopravy, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět tematicky navazuje na předmět Technologie a řízení dopravy I vyučovaný v bakalářském studium. Je zaměřenpředevším na problematiku stanovení propustnosti základních infrastrukturních prvků železniční sítě, kterými jsoumezistaniční úseky a železniční stanice. Věnuje se problematice výpočtu jak v deterministických tak i stochastickýchprovozních podmínkách.

Osnova

Hlavní témata (osnova) předmětu po jednotlivých týdnech (blocích) výuky:1. Shrnutí poznatků získaných v předmětu Technologie a řízení dopravy I, rekapitulace podstatných témat z hlediskapředmětu Technologie a řízení železniční dopravy.2. Problematika stanovení propustné výkonnosti mezistaničních úseků s jednosměrně pojížděnými traťovými kolejemiv podmínkách organizace vlakové dopravy podle rovnoběžných grafikonů.3. Problematika stanovení propustné výkonnosti mezistaničních úseků s obousměrně pojížděnými traťovými kolejemiv podmínkách organizace vlakové dopravy podle rovnoběžných párových jednoduchých, skupinových a svazkových a nepárovýchrovnoběžných částečně skupinových a částečně svazkových grafikonů.4. Problematika stanovení propustné výkonnosti mezistaničních úseků s jednosměrně i obousměrně pojížděnými traťovýmikolejemi v podmínkách organizace vlakové dopravy podle komerčního grafikonu – metodika založená na koeficientuvylučování. 5. Prověřování statistické nezávislosti výskytu tras jednotlivých typů vlaků v podmínkách organizace vlakové dopravypodle komerčního grafikonu.6. Problematika stanovení propustné výkonnosti mezistaničních úseků s jednosměrně pojížděnými traťovými kolejemiv podmínkách organizace vlakové dopravy podle komerčního grafikonu – metodika založená na využití metod teoriepravděpodobnosti a matematické statistice.7. Problematika stanovení propustné výkonnosti mezistaničních úseků s obousměrně pojížděnými traťovými kolejemiv podmínkách organizace vlakové dopravy podle komerčního grafikonu – metodika založená na využití metod teoriepravděpodobnosti a matematické statistice.8. Stanovení dodatečného počtu tras vlaků, které lze realizovat v závislosti na pravděpodobnostním rozdělení mezerv podmínkách organizace vlakové dopravy podle komerčního grafikonu9. Časová záloha – kritéria pro její stanovení, využití časové zálohy pro likvidaci zpoždění vzniklého v důsledkumimořádností v provozu10. Problematika stanovení propustnosti kolizních bodů na železniční infrastruktuře – bez priorit jednotlivýchsměrů, s částečnou prioritou jednotlivých směrů, s úplnou prioritou některého ze směrů11. Problematika stanovení propustnosti dopravních kolejí v železničních stanicích.12. Problematika stanovení propustnosti zhlaví v železničních stanicích.13. Opatření ke zvyšování propustnosti železničních tratí (budování dvoukolejných vložek pro letmé křižování apředjíždění).14. Rezerva.

Literatura

DANĚK, J.: Technologie dopravy III. Ostrava: VŠB-TU Ostrava. 2002. ISBN 80-248-0121-3 . SkriptumDANĚK, J., TEICHMANN, D.: Technologie dopravy IV. Ostrava: VŠB-TU Ostrava. 2003. ISBN 80-248-0490-5 .

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Dušan Teichmann, Ph.D.

Vyučující

Ing. Dušan Teichmann, Ph.D.