Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technická diagnostika (TD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TD - Technická diagnostika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednášky připravují strojní inženýry pro praxi v oboru diagnostiky strojů a zkoušené nových výrobků. Nabyté znalostiuplatní také v technické kontrole a oboru řízení jakosti.

Osnova

Hlavní témata (osnova)předmětu po jednotlivých týdnech (blocích) výuky: 1. Vibrační a akustická diagnostika, speciální snímače, metody vyhodnocení signálů a cíle.2. Převodníky (postupná aproximace, sigma-delta a flash). 3. Antialiasingové filtry, odstup signálu od šumu.4. Snímače otáček pro diagnostiku. Optické sondy. Úhlové inkrementální snímače (encodery). Laserový snímač úhlovýchkmitů.5. Snímače vibrací (snímače pro rychlost a zrychlení) a dynamické síly. Piezoelektrické snímače. Laserové snímačevibrací. Kalibrace snímačů6. Měřící mikrofony. Sonda pro měření intenzity zvuku. Frekvenční váha typu A, B, C. Decibely. Zvukoměr. Kalibracepistonfony.7. Shannon-Kotelníkův teorém pro volbu vzorkovací frekvence, rychlá Fourierova transformace (FFT) a výpočet frekvenčníhospektra (stupnice RMS, PWR a PSD). Volba časového okna a průměrování spekter.8. Diagnostika valivých ložisek. Metody měření pro kontrolu kvality výroby a pro provozní diagnostiku. Frekvencevad a význam použití obálky signálu.9. Diagnostika rotorových systémů s kluznými ložisky. Snímače přiblížení. Měření orbitů, úplná spektra, vibracevybuzené průtokem maziva (whirl a whip)10. Diagnostika převodovek. Výpočet frekvence záběru. Planetové převodovky. Měření hluku, vibrací a chyby převodu.11. Zařízení k měření frekvenčních charakteristik. Princip vibrátorů (shaker). Kladívko pro modální analýzu.12. Použití programu Me’scope pro vyhodnocení hromadných měření.13. Vyhodnocení Wohlerových diagramů (stress-number). Vyhodnocení měření zátěžných spekter metodou stékajícíhodeště (rain flow). Uplatnění v predikci životnosti.

Literatura

TŮMA, J. Diagnostika strojů, 1. vyd. Ostrava : Skripta VŠB - TU Ostrava, 2009. 138 s. ISBN 978-80-248-2116-0 .TŮMA, J.: Zpracovaní signálů získaných z mechanických systémů. Sdělovací technika Praha, 1997.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Jiří Tůma, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jiří Tůma, CSc.