Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie ekonomie (TE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TE - Teorie ekonomie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student bude umět definovat pojmy tržní mechanismus, chování spotřebitelů a firem v tržním prostředí, utvářenírovnováhy firmy a trhu v různých tržních situacích a základní souvislosti utváření rovnováhy na trzích výrobníchfaktorů. Z hlediska dovedností dostane přehled o ekonomické funkci státu, cílech a nástrojích hospodářské politiky; základníchsouvislostech monetární politiky, fiskální politiky, vnější obchodní a důchodové politiky.

Osnova

1. Definice ekonomie jako vědní disciplíny, institucionální prostředí a nositelé hospodářské politiky. 2. Ekonomie- cíle a jejich hierarchie. Základní společenské cíle. Tradiční a ekonomické cíle hospodářské politiky. 3. Teoretickávýchodiska ekonomie. 4.Liberální versus intervencionistická hospodářská politika. 5. Merkantilismus, fyziokratismus,klasická škola, neoklasická škola a keynesiánské hospodářské politiky. 6. Monetarismus, ekonomie strany nabídky,škola veřejné volby, škola racionálních očekávání. 7. Vládní versus tržní selhání jako argumenty pro a proti maximalizaciúlohy státu v ekonomice. 8. Základní koncepce hospodářské politiky. Prorůstová versus stabilizační politika. Faktorya zdroje ekonomického růstu. 9. Fiskální politika a její funkce. Nositelé, cíle a nástroje fiskální politiky.Automatické stabilizátory versus diskrétní opatření. 10. Monetární politika a její funkce. Nositelé a cíle monetárnípolitiky. Přímé a nepřímé nástroje monetární politiky a jejich použití v ČR. Inflační cílování a čistá inflace.Nezávislost centrální banky. Monetární politika ČNB.

Literatura

[1] Šíma, J.: Ekonomie a právo. Praha, Oeconomica – VŠE v Praze 2004[2] Šťastný, D.: Mezinárodní obchod: Teorie a politika. Praha, Oeconomica - VŠE v Praze 2004[3] Varadzin, F. a kol.: Ekonomický rozvoj a růst. Praha, Professional Publishing 2004

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Šárka Vilamová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Šárka Vilamová, Ph.D.