Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Termodynamika keramických soustav (TeDKS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TeDKS - Termodynamika keramických soustav, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- student bude umět charakterizovat základní pojmy a souvislosti z termodynamiky homogenních stavů- student bude umět vyjádřit chemické rovnováhy v heterogenních systémech- student bude umět definovat a aplikovat fázové rovnováhy v jedno a vícesložkových systémech- student bude umět aplikovat své teoretické poznatky při posuzování termické stability keramických systémů- student bude umět posuzovat stabilitu oxidů

Osnova

1. Úvod do termodynamiky. První věta termodynamická, vyjádření pro definované podmínky procesů. Entalpie, reakčníteplo, standardní stavy.2. Výpočet reakčního tepla ze slučovacích entalpií. Výpočet reakčního tepla ze spalných a z rozpouštěcích entalpií.3. Tepelné kapacity látek. Závislost reakčního tepla na teplotě.4. Druhá věta termodynamická. Entropie. Spojené formulace 1. a 2. věty termodynamické.5. Závislost entropie na stavových proměnných. Změna entropie při fázových přeměnách a při chemických reakcích.Energetické funkce F a G a jejich závislost na stavových proměnných.6. Podmínky termodynamické rovnováhy pro konkrétní typy systémů. Parciální molární veličiny, Gibbsova - Duhemovarovnice.7. Rovnováha v 1-složkové soustavě, Clapeyronova rovnice. Clausiova - Clapeyronova rovnice, využití.8. Enantiotropní a monotropní přeměny v jednosložkových soustavách. Polymorfní přeměny 1. a 2. řádu.9. Rovnovážná konstanta chemické reakce, její závislost na teplotě.10. Alternativní možnosti určení Gibbsovy reakční entalpie a rovnovážné konstanty. Rovnovážná konstanta rozkladnýchreakcí typu AB(s)→A(s)+B(g), využití.11. Gibbsův fázový zákon, využití. Termodynamická analýza 2-složkové soustavy, binární fázové diagramy.12. Pravidla znázorňování tří a čtyř složkových soustav, ternární fázové diagramy.13. Richardsonův-Jeffesův diagram, vzájemná stabilita oxidů.14. Redukce oxidů vodíkem a oxidem uhelnatým. Redukce oxidů uhlíkem. Stabilita oxidů při různém parciálním tlakukyslíku.

Literatura

[1] RYBAŘÍKOVÁ, L., ŠATAVA, V., MATOUŠEK, J. Fyzikální chemie silikátů I. Praha: SNTL, 1986.[2] MOORE, W. K. Fyzikální chemie. 2. vyd. Praha: SNTL, 1981.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jozef Vlček, Ph.D.

Vyučující

Ing. Michaela Topinkovádoc. Ing. Jozef Vlček, Ph.D.