Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technická informatika (TEIN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TEIN - Technická informatika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Prostřednictvím výpočetní techniky řešit příklady z technické praxe.Aplikovat dosažené znalosti SW na konkrétní úlohy ze stavebních oborů.Pomocí SW třídit, kategorizovat, porovnávat a ilustrovat data. Seznámit se s pojmem algoritmus, vytvořit algoritmus řešení úlohy ze stavební praxe a využít jej v programovacímjazyce.

Osnova

1. Přihlašování do vnitřní sítě školy, zápis do LMS, síťové disky, základní, principy práce se sítí, základy e-mailu.Základy typografie, editace rozsáhlého textu včetně grafických prvků.2. Práce s textem většího rozsahu, zejména tvorba tabulek, psaní a editace matematických vzorců a symbolů prostřednictvímEditoru rovnic, vkládání objektů, pravidla pro používání grafiky, kategorizace, tvorba aktivního obsahu, to všeprostřednictvím textového editoru nejvyšší verze. 3. Základ práce s tabulkovým procesorem nejvyšší verze. Zásady vypracování aktivních rastrů za pomocí vzorců avnitřních příkazů, formátování rastrů, tvorba, editace a použití řad pro praktické úlohy.4. Maticový počet v tabulkovém procesoru - sčítání, násobení matic, inverzní a transponovaná matice, výpočet determinantu.5. Tvorba různých typů grafů pro účely řešení praktických úloh i pro prezentaci výsledků práce, řešení úloh z geotechnikya stavebních hmot, funkce a vzorce tabulkového procesoru nejvyšší verze, zejména funkce statistické.6. Třídění a vyhodnocování experimentálních dat v návaznosti využití pro další zpracování.7. Programování a algoritmus – pojem, vývojový diagram, tvorba algoritmů jednoduchých procesů, přehled programovacíchjazyků.8. Algoritmy složitějších procesů, podmínky, cykly, 9. Struktury, pole.10. Programovací jazyk – Visual Basic, seznámení, základy, typy proměnných, základní příkazy, struktura programů.11. Makra, jednoduchý záznam, úprava, programování nových.12. Odevzdání a hodnocení semestrálního programu.13. Prověřování znalostí na základě průběžných testů, závěrečné vyhodnocení.

Literatura

Jurčíková L.: Základy práce s PC- Elektronické učební texty VŠB – TU Ostrava, Ostrava 2003. (http://fast10.vsb.cz/studijni-materialy/pocitacove-praktikum/)Krček, B. - Kolomazník, I. : Algoritmy a datové struktury. Elektronické učební texty VŠB, Ostrava 2007. ( http://mdg.vsb.cz/M/)

Požadavky

Žádné

Garant

Mgr. Lenka Jurčíková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Jurčíková, Ph.D.Ing. Pavel Valíček