Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie ocelářských pochodů (TeorOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TeorOP - Teorie ocelářských pochodů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- student bude umět vysvětlit princip odstaňování plynů z oceli- student bude umět charakterizovat procesy probíhající na rozhraní struska-kov na základě termodynamiky a kinetiky- student bude umět formulovat podmínky pro optimální průběh ocelářských pochodů

Osnova

1. Rovnováhy. Rovnovážná konstanta a způsoby jejího vyjadřování. 2. Princip akce a reakce.3. Kriteria rovnováhy dějů (G, K). 4. Reakční izoterma a její význam.5. Ideální roztok – Raoultův zákon.6. Zředěný roztok – Henryho zákon.7. Termodynamická aktivita složky v roztoku.8. Způsoby vyjadřování aktivity složky v roztoku. 9. Výpočet součinitelů aktivit ve vícesložkových soustavách.10. Roztavené ocelářské strusky – molekulární teorie strusek. 11. Iontová teorie strusek. 12. Afinita prvků – zvláště ke kyslíku. 13. Nernstův rozdělovací zákon. 14. Rozdělení kyslíku mezi struskou a kovem. 15. Reakce probíhající při výrobě a rafinaci oceli: oxidace Si a Mn, přenos kyslíku z atmosféry do lázně oceli.16. Odfosfoření oceli.17. Odsíření oceli. 18. Rozpustnost plynů v kovech; závislost na parciálním tlaku plynu a teplotě. 19. Vodík v železe a oceli. 20. Dusík v železe a oceli. 21. Kyslík v železe a oceli.22. Uhlíková reakce a její význam při výrobě a rafinaci oceli.23. Vliv tepoty a tlaku na průběh uhlíkové reakce.24. Vakuová uhlíková dezoxidace oceli. 25. Srážecí dezoxidace oceli. 26. Difúzní dezoxidace a dezoxidace oceli syntetickými struskami. 27. Vměstky v oceli.28. Nukleace vměstku a modifikace vměstků.

Literatura

[1]FRUEHAN, R. J.: The Making, Shaping and Treating of Steel. Steelmaking and refining Volume. Chapter 2: Fundamentalsof Iron and Steelmaking. AISE Steel Foundation, 1998, 767 p.[2] Myslivec, Th.: Fyzikálně chemické základy ocelářství,SNTL,Praha,1971,445 s.[3] Bůžek, Z.: Základní termodynamické výpočty v ocelářství, Hutnické aktuality 29, 1988, č. 7, 105 s.[4] Bůžek, Z.: Historický vývoj interakčních součinitelů a kritérium jejich hodnověrnosti. Slévárenství, 1985,č. 10, s. 402-407.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Zdeněk Adolf, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Zdeněk Adolf, CSc.doc. Ing. Karel Gryc, Ph.D.doc. Ing. Markéta Tkadlečková, Ph.D.