Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Termomechanika (Termo)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Termo - Termomechanika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se podrobněji seznámí s termodynamikou plynů a okrajově se sdílením tepla. Tyto poznatky jsou nutným předpokladempro pochopení podstaty hospodárného získávání, transformace a rozvodu tepelné energie.

Osnova

- I.zákon termodynamiky pro uzavřenou soustavu. - Základní zákony a rovnice stavu ideálního plynu, Avogadrův zákon. - Vratné změny ideálního plynu, diagram p-v,T-s, vykonaná práce, sdělené teplo.- Tepelné oběhy přímé a obrácené. II.zákon termodynamiky Entropie,diagramu T-s.- Porovnávací oběhy spalovacích motorů. Ideální a skutečný oběh, výkon. - Rovnotlaké spalovací turbíny. karnotizace oběhu spalovací turbíny. - Stroje na stlačování a dopravu vzdušin. Jednostupňová komprese- Vícestupňová komprese a její důvody. - Zjednodušený výpočet pro reálný plyn. Směsi plynů. Adiabatické míšení plynů.- Páry. Clapeyronova-Clausiova rovnice. Parní tabulky, diagramy T-s a i-s.- Ideální oběh parních zařízení, způsoby zvyšování jeho účinnosti. - Vlhký vzduch a vlhké technické plyny. základní pojmy, Molierův diagram. - Adiabatické proudění plynů a par. Výtoková rychlost. - Stacionární vedení a prostup tepla neomezenou stěnou rovinnou a válcovou. - Výměníky tepla, základ tepelného výpočtu rekuperativních výměníků tepla,

Literatura

KADLEC, Z.: Termomechanika, návody do cvičení. 1.vyd.Ostrava:VŠB-TU,2002. 97 s.HLOUŠEK, J. A KOL.: Termomechanika. 1.vyd. Brno: VUT, 1992, 297 s. ISBN 80-214-0387-X .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Zdeněk Kadlec, Ph.D.

Vyučující

Ing. Radim FojtůIng. Stanislav Honus, Ph.D.Ing. Radim Janalík, CSc.doc. Ing. Zdeněk Kadlec, Ph.D.Ing. Oldřich KoláříkIng. Jaroslav KonvičkaIng. Jan Matoušek, Ph.D.Ing. Ondřej Němček, Ph.D.Ing. Jan SrnecIng. Michal Stáňa, Ph.D.Ing. Zbyszek Szeliga, Ph.D.Ing. Zdeněk ŠmídaIng. Tomáš Výtisk, Ph.D.