Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie hutní druhovýroby (THD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu THD - Technologie hutní druhovýroby, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Výstupy z učení:Získané znalosti:- Student bude umět charakterizovat široké spektru technologií hutní druhovýroby.- Student bude umět formulovat základní technologické i ekonomické parametry výrobků hutní druhovýroby.Získané dovednosti:- Student bude umět využít svých znalostí k rozhodování v oblasti nákupu, prodeje a logistiky v oblasti výrobkůhutní druhovýroby.- Student bude umět aplikovat své znalosti v navazujících oborech hutní druhovýroby.

Osnova

1. Úvod do teorie technologického řetězce hutní druhovýroby2. Význam hutní druhovýroby pro průmyslovou strukturu navazujících oborů a odvětví3. Technologie výroby válcovaného drátu za tepla. Význam kvalitativních parametrů a zkoušení drátu. Moření drátua technologické operace nanášení maziv.4. Technologie tváření drátu za studena, technologické operace tažení drátu. Základní charakteristika plasticitydrátu a regenerace plastických vlastností drátu.5. Izotermické kalení drátu a rekrystalizační a překrystalizační žíhání. Význam kvalitativních procesů tažení drátuna navazující technologie hutní druhovýroby.6. Lana a kabely z ocelového drátu. Základní principy slaňování. Základní principy umrtvování drátů a pramencůdrátů. Význam mazání lana.7. Nosnost lana a smysl vinutí lana. Konstrukce lana. Kontrola jakosti lana v průběhu životnosti lana. Technologievýroby kabelových lan z neželezných kovů.8. Pružiny z ocelového drátu. Druhy pružin a konstrukce pružin. Význam pružin, jako akumulátorů energie a tlumenírázů.9. Metalografická a mechanická kontrola kvality pružin. Význam napětí u pružinového drátu. Životnost pružin. Základnívady pružin.10. Šrouby a rozebíratelné spoje. Základní charakteristika šroubů z hlediska účelu užití. Technologie výroby šroubůtvářením a pěchováním.11. Kontrola kvality šroubů. Metalografické a mechanické vlastnosti šroubů.12. Tkaniny z ocelového drátu. Základní technologie tkanin. Základní technologie svařovaných sítí. Tkací odpor.Brierliho teorie setkatelnosti tkanin z ocelového drátu.13. Kontrola jakosti tkanin z ocelového drátu. Filtrační tkaniny a jejich význam v průmyslu. Síta a jejich významv průmyslu.14. Ekonomika hutní druhovýroby. Přidaná hodnota v oborech hutní druhovýroby. Navazující obory hutní druhovýroby.Světové trendy hutní druhovýroby.

Literatura

[1] NÉTEK, V. Hutní druhovýroba. Studijní opora, Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 2012.Strojírenské materiály I [Mohyla, 2003] / Miroslav Mohyla. - 2. vyd.. - Ostrava : VŠB - Technická univerzita Ostrava,2003 - 144 s. : il. ISBN 80-248-0270-8 (brož.)Strojírenské tváření I/ Jiří Petruželka, Jiří Hrubý. - 1. vyd.. - Ostrava : VŠB - Technická univerzita Ostrava,2001 - 148 s. : il. ISBN 80-7078-878-X

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Václav Nétek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Václav Nétek, CSc.