Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie hlubinného dobývání ložisek (THDL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu THDL - Technologie hlubinného dobývání ložisek, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student se naučí klasifikovat základní typy organizačních struktur předmětu Technologie hlubinného dobývání ložiseka identifikovat jejich silné a slabé stránky. Cílem je definovat a reproduktovat fakta, interpretovat poznané informacev nových situacích a navzájem je srovnávat.magistři:Následně se studenti naučí analyzovat informace, vzájemně je propojovat, seřazovat dle důležitostí a využívat přiexperimentech a syntéze s cílem konkrétního doporučení.

Osnova

Osnova přednášek:1. Vedení důlních děl ve vztahu k dobývací metodě.2. Dobývání pilířováním, zátinkováním a komorováním.3. Stěnování v podmínkách uhelných i rudných dolů vč. likvidace vyrubaného prostoru.4. Metoda komora-pilíř ve světovém i českém hornictví.5. Nadpatrové a podpatrové dobývání.6. Způsoby dobývání mocných uhelných slojí v lávkách. Vzájemné srovnání a možná mechanizace. Dobývání mocných hnědouhelných slojí.7. Rozbor možností dobývání strmě uložených uhelných slojí.8. Moderní vybavení stěnových porubů na uhelných dolech. Nákliz a výkliz mechanizovaných výztuží. 9. Základka jako faktor, omezující poklesy povrchu. Prostá, zpevněná resp. proplavená základka.10. Dobývání uhelných ložisek v obtížných báňsko-geologických podmínkách.11. Způsoby dobývání ložisek rudných, nerudných a uranových ložisek,technologie hlubinného dobývání rudných a nerudných ložisek, zvláštnosti v dobývání uranových rud..12. Technologické procesy při hlubinném dobývání rud a uranu.13. Netradiční způsoby hlubinného dobývání ložisek.14. Vybrané geotechnologické metody.

Literatura

Grygárek,J., Kryl,V, Petroš,V.,Hudeček,V.: Základy hornictví, skripta IHI VŠB –TU-Ostrava,2004,ISBN 80-7078-693-2,216 s.Grygárek,J.: Hlubinné dobývání rudných, nerudných a uranových ložisek. ES VŠB Ostrava, Ostrava, 1995, ISBN 80-7078-258-7 ,157 s.SCHELLONG,L.,ŠEVČÍK,A.:Technologie a technická zařízení dobývání v porubech hlubinných dolů. Skripta VŠB-TU Ostrava2008, 131 s., ISBN 978-80-248-1687-6

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Vlastimil Hudeček, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Vlastimil Hudeček, CSc.Ing. Josef Chovanec, Ph.D.Ing. Jindřich Šancer, Ph.D.Ing. Petr Urban, Ph.D.doc. Ing. Pavel Zapletal, Ph.D.doc. Ing. Petr Žůrek, CSc.