Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie hoření a hořáky (THH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu THH - Teorie hoření a hořáky, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Prohloubit znalosti studentů získané v předchozím studiu v oblasti teorie hoření, její aplikace v konstrukci hořákůa spalovacích zařízení. Důraz je směřován na znalosti způsobu zajištění termodynamických podmínek pro dokonaléspalování prostřednictvím technických parametrů hořáků a spalovacích režimů.

Osnova

1. Základy teorie hoření: podmínky hoření a hoření jako fyzikálně chemický proces řídící se termodynamickými zákony.2. Difúzní a kinetická oblast hoření. Chemická kinetika hoření, základní principy, vliv teploty, koncentrace atlaku na rychlost reakce.3. Řetězové reakce, sdílení tepla v plameni a další fyzikální parametry ovlivňující reakce hoření.4. Podmínky primární aktivace, vznícení a hoření plynné směsi.5. Zápalná teplota, meze vznětlivosti, jejich závislost na teplotě a tlaku.6. Mechanismus působení katalyzátorů, inhibitorů, inertních plynů a obohacení spalovacího vzduchu kyslíkem na vznícenía hoření.7. Stabilizace fronty hoření v laminárním a turbulentním proudu. 8. Aktivační energie, vliv její velikosti na primární aktivaci, vznícení a hoření směsi.9. Hoření a struktura plamene plynných, kapalných a tuhých paliv.10. Stabilizace plamene a dokonalost vyhoření směsi.11. Základy konstrukce hořáků, jejich klasifikace a typy.12. Vlastnosti a tvar plamene z hlediska podmínek hoření a technologických požadavků. Bezplamenné hoření. Topnésystémy a jejich aplikace v praxi.13. Principy funkce, přednosti a nedostatky základních typů hořáků a aplikace termodynamických podmínek hořenípři konstrukci základních typů hořáků.14. Poměrové a výkonové regulační meze hořáků, zásady pro projekci topných systémů z hlediska energetické účinnosti,ekologie a ekonomiky.

Literatura

[1] RÉDR, M., PŘÍHODA, M. Základy tepelné techniky. 1. vyd. Praha : SNTL, 1991. 680 s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Zdeněk Toman, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Zdeněk Toman, CSc.