Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Termodynamika heterogenních soustav (THS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu THS - Termodynamika heterogenních soustav, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Prohloubit znalosti základních souvislostí z termodynamiky homogenních stavů. Seznámit studenty s řešením chemickýchrovnováh v heterogenních soutavách. Naučit určovat a aplikovat fázové rovnováhy v jedno- a vícesložkových systémech.

Osnova

První věta termodynamická, standardní stavy, entalpie, reakční teplo.Tepelné kapacity, závislost reakčního tepla na teplotě, aplikace.Druhá věta termodynamická, entropie, energetické funkce F a G, podmínky termodynamické rovnováhy.1-složkové systémy, rovnováhy v nich, enantiotropní a monotropní přeměny. Polymorfní přeměny 1. a 2. řádu.Rovnovážná konstanta chemické reakce, její závislost na teplotě. Alternativní možnosti určení Gibbsovy reakčníentalpie a rovnovážné konstanty. Aplikace pro zásadní typy reakcí v heterogenních soustavách.Termodynamické analýzy 2- a 3-složkových soustav.Binární a ternární fázové diagramy. Využití diagramů konkrétních soustav při přípravě a aplikacích keramickýchmateriálů.Richardsonův-Jeffesův diagram, řešení redukce oxidů, vzájemné stability oxidů a chování při různém parciálním tlakukyslíku, aplikace.

Literatura

[1] HÁLA, E., REISER, A. Fyzikální chemie. Praha NČSAV, 1960.[2] ŠATAVA, V., RYBAŘÍKOVÁ, L., MATOUŠEK, J. Fyzikální chemie silikátů I. Praha : SNTL, 1986.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jozef Vlček, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Václava Tomková, CSc.doc. Ing. Jozef Vlček, Ph.D.