Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie hrubé a ušlechtilé kamenické výroby (THUK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu THUK - Technologie hrubé a ušlechtilé kamenické výroby, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s výskytem, technologiemi dobývání kamene pro hrubou a ušlechtilou kamenickouvýrobu.

Osnova

1) Výskyt, lokalizace a charakteristika ložisek kamene pro blokovou těžbu.2) Vliv fyzikálně - mechanických vlastností hornin na dobývání, klasifikace rozpojitelnosti, blokovitosti, přírodnípodmínky ovlivňující rozpojování.3) Báňsko - technické podmínky pro těžbu a zpracování kamene.4) Zásady pro provádění skrývkových prací a postupu porubních front.5) Rozdělení a klasifikace metod pro dobývání bloků.6) Technologie dobývání bloků: klínování, vylamování, odvrtávání, úderné vrubové stroje, používání rozpínavýchsměsí.7) Technologie dobývání bloků kameno-řeznými stroji: lanovými, řetězovými a kotoučovými pilami.8) Technologie dobývání bloků termickým řezáním a trhacími pracemi.9) Zdvihání, nakládání, doprava a manipulace vytěžených bloků kamene.10) Technologie zpracování bloků pro hrubou kamenickou výrobu.11) Technologie zpracování bloků pro ušlechtilou kamenickou výrobu.12) Netradiční metody rozpojování kamene a jejich zpracování.13) Vodní, kalové a odvalové hospodářství při blokové těžbě kamene.14) Ochrana životního a pracovního prostředí při lomovém dobývání. Zahlazení po lomové činnosti a rekultivace.

Literatura

Dojčár,O.: Dobývanie a spracovanie kameňa, skriptum VŠT Košice, ALFA Bratislava, Bratislava, 1984Kryl,V. a kol.: Povrchové dobývání ložisek, skriptum VŠB – TU Ostrava, ISBN 80-7078-396-6, Ostrava, 1997, 282 s.Rybařík,V.: Ušlechtilé stavební a sochařské kameny České republiky, Nadace SPŠ kamenické, Hořice, 1994

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Milan Mikoláš, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Milan Mikoláš, Ph.D.