Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologičnost konstrukce a příprava výroby odlitků. (TKaPVO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TKaPVO - Technologičnost konstrukce a příprava výroby odlitků., Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získané znalosti:- student bude znát zásady technologičnosti konstrukce odlitků; - student bude umět charakterizovat základní postupy technologické přípravy výroby Získané dovednosti:- student bude umět aplikovat zásady technologičnosti konstrukce při výrobě odlitků;- student bude umět stanovit postupy technické přípravu výroby odlitků.

Osnova

1. Význam technologičnosti konstrukce a technické přípravy výroby odlitků ve slévárnách.2. Technologičnost konstrukce odlitku jako optimální kombinace vlastností, jakosti a ceny odlitku. 3. Metodika zpracování technologického postupu výroby odlitku. Základní postupy výroby modelového zařízení.4. Výroba formy, technologie formování, materiály modelů a jaderníků. Odvzdušňování a odvětrání slévárenské formy,zatěžování a stahování forem.5. Předlévání otvorů a dutin, typy jader a jaderníků, odplynění, slévárenské vůle, podpěrky, výztuhy. Značení odlitků.6. Využití výpočetní techniky v technické přípravě výroby. Metody Rapid Prototyping.7. Simulační programy slévárenských pochodů. Simulace, proudění, tuhnutí, pnutí a vnitřní homogenity v odlitcích.8. Všeobecné zásady správné konstrukce odlitku litých do pískových forem z hlediska plnění, stahování, smršťovánía vnitřního pnutí.9. Technologičnost konstrukce s ohledem na technologii, konstrukci, materiál, jakost a hospodárnost výroby odlitků.10. Zásady konstrukce odlitků s ohledem na techniku formování a výrobu jader. 11. Zásady konstrukce s ohledem na tuhnutí, objemové smršťování odlitku a dimenzování nálitků. 12. Zásady konstrukce s ohledem na apretaci, obrábění a úpravy odlitků.13. Kontrolní metody kvality odlitků, zkušební odlitky, metalografické rozbory, mechanické zkoušky14. Úvahy o nákladech na výrobu a jejich snižování.

Literatura

[1] Havlíček, F.: Konstrukce odlitků, učební pomůcka, VŠB-TU Ostrava, 1995[2] Bednář, B.: Technologičnost konstrukce odlitků, Univerzita J.E. Purkyně,ÚTŘV, Ústí nad Labem, 2004, 100 s.ISBN 80-7044-614-5 [3] Herman, A., Svárovský, M., Kovařík, J., Roučka, J.: Počítačové simulace ve slévárenství, učební texty ČVUTPraha, 2000

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jiří Hampl, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Hampl, Ph.D.doc. Ing. Petr Lichý, Ph.D.