Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie lomového dobývání ložisek (TLDL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TLDL - Technologie lomového dobývání ložisek, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je podrobné obeznámení studentů s dobýváním, dopravou a úpravou neuhelných surovin na lomových provozech.Součástí výuky jsou pravidla pro bezpečnost práce a bezpečnost provozu a legislativa dané oblasti.

Osnova

Osnova přednášek:1. Technologie dobývání lopatovými rýpadly.2. Technologie dobývání rýpadly s vlečným korečkem.3. Technologie dobývání kolesovými rýpadly v bloku.4. Technologie dobývání kolesovými rýpadly na řezu.5. Technologie dobývání korečkovými rýpadly.6. Technologie příčného přesunu nadložních hmot.7. Technologie podélného přesunu nadložních hmot.8. Základní pravidla pro zakládání výsypek a odvalů, rozdělení výsypek.9. Technologie zakládání kolejovými a pásovými zakladači.10. Technologie lomového dobývání v obtížných podmínkách.11. Technologické práce na kamenolomech při hromadné těžbě.12. Hrubá a ušlechtilá kamenická výroba.13. Technologie dobývání nesoudržných surovin suchou cestou.14. Technologie dobývání nesoudržných surovin mokrou cestou.

Literatura

Kryl,V. a kol.: Povrchové dobývání ložisek, skriptum ES VŠB – TU Ostrava, Ostrava, 1997, 282 s. Klimecký,O. a kol.: Lomové dobývání ložisek II., učebnice, SNTL Praha, Praha, 1988, 287 s.Kryl,V., Milič,J.: Technologie lomového dobývání uhelných ložisek – Dobývání v obtížných podmínkách, skriptum ES VŠB Ostrava, Ostrava, 1993, 117 s.Kryl,V., Vavruška,O.: Návody do cvičení z lomového dobývání, skriptum ES VŠB Ostrava, Ostrava, 1988, 202 s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Milan Mikoláš, Ph.D.

Vyučující

Ing. Martin Hummel, Ph.D.doc. Ing. Milan Mikoláš, Ph.D.Ing. Miroslav Seidl, Ph.D.