Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie lom. dob. neuh. surovin (TLDNS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TLDNS - Technologie lom. dob. neuh. surovin, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je podrobné obeznámení studentů s dobýváním, dopravou a úpravou neuhelných surovin na lomových provozech.Součástí výuky jsou pravidla pro bezpečnost práce a bezpečnost provozu a legislativa dané oblasti.

Osnova

1. Charakteristika ložisek nerudných surovin. Vyhledávání a průzkum ložisek, kategorie zásob. Zakládání lomů a zásady pro otvírkové práce.2. Základní podmínky ovlivňující způsob dobývání, závislost na fyzikálně-mechanických vlastnostech. Báňsko-technické podmínky dobývání nerudných surovin.3. Skrývkové práce při těžbě v kamenolomech a štěrkopískovnách a jiných nerudných surovin. Způsoby vrtání hornin a vrtací práce v lomech. Lomové vrtací soupravy a jejich použití.4. Hromadná těžba v kamenolomech, těžební operace. Trhací práce velkého rozsahu na lomových provozech, druhy primárních odstřelů a jejich aplikace při těžbě soudržných surovin.5. Dobývací metody v kamenolomech pro výrobu drceného kameniva. Cyklicko-kontinuální technologie. Mobilní drtiče.6. Sekundární rozpojování nadměrných kusů. Nakládání rubaniny z rozvalu. Volba optimálního nakládacího stroje.7. Těžba v hliništích (cihlářské, keramické, sklářské suroviny, jíly, lupky aj.) rypné materiály. Dobývání bloků kamene pro hrubou kamenickou výrobu (tvrdé materiály).8. Dobývání bloků kamenořeznými stroji pro ušlechtilou kamenickou výrobu. Úprava kamene. Technologická doprava při těžbě soudržných surovin.9. Dobývání nesoudržných surovin, volba technologických systémů, těžební operace dle druhů ložisek. Technologie těžby nesoudržných surovin suchou cestou.10. Technologie těžby nesoudržných surovin z vody rýpadly ze břehu. Technologie těžby štěrkopísků z vody plovoucími korečkovými rýpadly.11. Technologie těžby štěrkopísků z vody plovoucími drapákovými rýpadly. Technologie těžby štěrkopísků z vody plovoucími lopatovými rýpadly.12. Technologie těžby štěrkopísků z vody plovoucími sacími rýpadly hydrop. systémem. Technologická doprava cyklická (kolová, lodní).13. Technologická doprava kontinuální (pásová, hydrotransport). Elevace a vykládka štěrkopísků při těžbě z vody. Zařízení přístavu a jejich vliv na těžební proces.14. Základní úpravnické procesy po těžbě soudržných a nesoudržných surovin. Zásady pro vypracování POPD, Plánu využití ložiska (nevyhrazené suroviny), technologických postupů.15. Odvodňování lomů, výsypkové a kalové hospodářství. Zahlazení následků lomové těžby. Rekultivace.

Literatura

Kryl,V. a kol.: Povrchové dobývání ložisek, skriptum VŠB – TU Ostrava,ISBN 80-7078-396-6, Ostrava, 1997, 282 s.SLIVKA, V., A KOL.: Těžba a úprava silikátových surovin. Silikátový svaz, Praha 2002, 443sHorní zákon 44/1988 ve znění pozdějších předpisů a další báňské a související předpisy.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Milan Mikoláš, Ph.D.

Vyučující

Ing. Martin Hummel, Ph.D.Ing. Mária Jarolimová, Ph.D.doc. Ing. Milan Mikoláš, Ph.D.Ing. Miroslav Seidl, Ph.D.