Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tváření materiálu a slévárenství (TMS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TMS - Tváření materiálu a slévárenství, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- student bude umět shrnout základní teoretické aspekty tváření a odlévání kovů- student bude umět popsat průběh plastické deformace a tuhnutí a s tím související strukturotvorné procesy u kovovýchmateriálů- student bude umět popsat a identifikovat v praxi používané výrobní postupy a způsoby tváření neželezných kovůa slitin

Osnova

1. Sortiment tvářených výrobků a hlavní oblasti jejich využití, přehled výrobních technologií. 2. Podmínky vzniku plastické deformace. Stavu napjatosti, intenzita napětí, intenzita deformace.3. Základní zákony plastické deformace, deformace za tepla a za studena, nerovnoměrná deformace, působení tření.Uzdravovací procesy – zotavení, rekrystalizace a růst zrn. 4. Válcování a kování: teoretická podstata (pásmo deformace, stupeň prokování…), praktické zařízení, výroba válcovanýchpolotovarů, dlouhých a plochých vývalků, válcování drátu, výroba výkovků.5. Charakteristika dalších tvářecích pochodů (tažení, protlačování, profilování,…) a nekonvenční tvářecí pochody.6. Tváření NŽK a jejich slitin.7. Finální zpracování tvářených produktů.8. Technologický tok výroby odlitku, účel jednotlivých výrobních útvarů. Princip výroby odlitku do jednorázovýcha trvalých forem. Modelové zařízení (model a jaderníky). Kovové formy. Formovací směsi – základy. 9. Formování na dělený model s rovnou a nerovnou dělící plochou. Strojní výroba forem a jader. Přesné lití s vytavitelnýmmodelem . Odlévání na odpařitelný model. Vakuové formování. Výroba odlitků do kovových forem. Princip gravitačního,tlakového a nízkotlakého lití. Odstředivé lití. 10. Vlastnosti roztavených kovů. Zabíhavost kovů a slitin. Vtoková soustava, její význam, druhy soustav podle účelu.Stručný postup výpočtu vtokové soustavy. Výpočet metalostatického tlaku a vztlaku. 11. Tuhnutí a krystalizace odlitku. Termodynamické podmínky krystalizace kovu. Primární krystalizace kovu. Stanovenídoby a rychlosti tuhnutí kovu. Součinitel tepelné akumulace formy. 12. Objemové smršťování kovu a jeho důsledky. Vznik staženin v odlitcích, jejich příčiny a prevence. Tepelné uzlyv odlitcích. Zneškodňování tepelných uzlů. Usměrněné tuhnutí odlitku. Stanovení velikosti nálitků . 13. Lineární smršťování odlitku a jeho důsledky. Vznik napětí v odlitku, druhy a co způsobují. Vznik trhlin a prasklin.Přehled vad odlitků. 14. Výrobní postup odlitku. Počítačová podpora TPV. Metody Rapid Prototyping. Čistění a povrchová úprava odlitků.

Literatura

[1] Kliber, J.: Základy tváření kovů. VŠB-TU Ostrava, II. vydání, 1998, 178 s.[2] Jelínek, P.: Slévárenství, ES VŠB Ostrava, 2007, 255s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Radim Kocich, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Radim Kocich, Ph.D.Ing. Lenka Kunčickádoc. Ing. Petr Lichý, Ph.D.Ing. Stanislav Rusz, Ph.D.