Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie optimálního řízení (TOR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TOR - Teorie optimálního řízení, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student bude umět klasifikovat a aplikovat jednotlivé metody teorie optimálního řízení v praxi.Student bude umět navrhovat postupy pro optimalizaci řízení jednotlivých technologických agregátů.

Osnova

1. Úvod do teorie optimálního řízení, statická a dynamická optimalizace, jednorozměrové a vícerozměrové úlohy, atematický aparát a metody řešení.2. Analytické metody statické jednorozměrné optimalizace, odvození nutných a postačujících podmínek, přístupy ametody řešení.3. Numerické metody statické jednorozměrné optimalizace - diferenční, Bolzanova metoda, Newtonova metoda, metodysečen.4. Numerické metody statické jednorozměrné optimalizace - přímé, interpolační, rovnoměrná komparativní a její modifikace.5. Numerické metody statické jednorozměrné optimalizace - adaptivní, metoda zlatého řezu, Fibonaciova metoda, modifikacemet. Dichotomie.6. Vícerozměrná statická optimalizace - analytické metody úloh bez omezení, met. nejmenších čtverců.7. Vícerozměrná statická optimalizace - analytické metody úloh s omezením ve tvaru rovností a nerovností.8. Numerické metody vícerozměrné statické optimalizace, deterministické a stochastické.9. Principy a metody extremální regulace a příklady jejich prakt. využití v metalurgii.10. Lineární programování, základní pojmy, grafická interpretace a řešení, tvorba modelů a aplikace na hierarchickyvyšších úrovních řízení v metalurgickém průmyslu.11. Lineární programování - řešení úloh výrobního programování, nutriční problém, distribuční problém a optimalizaceřezných plánů.12. Dynamická optimalizace, základní pojmy, typy účelových funkcionálů, definice úlohy a aplikace pro optimálnířízení větších energetických agregátů a metalurgických celků a optimální nastavení regulačních obvodů.13. Variační počet, Eulerova rovnice, aplikace v dynamické optimalizaci. Dynamické programování, Bellmanův princip,aplikace v dynamické optimalizaci.14. Princip minima, Pontrjainův princip, aplikace v dynamické optimalizaci.

Literatura

[1]Rektorys, K.: Přehled užité matematiky. SNTL, Praha,1973[2]Kusyn, J. - Víteček, A. - Smutný, L.: Teorie řízení: (statická optimalizace), Vysoká škola báňská v Ostravě, Ostrava, 1988[3]Víteček, A. - Vítečková M.: Optimální systémy řízení, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava, Ostrava, 1999

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Milan Heger, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Milan Heger, CSc.