Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie přípravy neželezných kovů a slitin (TPNKS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TPNKS - Teorie přípravy neželezných kovů a slitin, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student bude po absolvování předmětu schopen: - klasifikovat neželezné kovy, - definovat a aplikovat základní teoretické poznatky z fyzikální chemie, chemie a teorie hutnických procesů naprocesy výroby neželezných kovů, - charakterizovat základní předpoklady pro průběh procesů pyro, hydro a elektrometalurgie, - klasifikovat a objasnit jednotlivé technologie, posoudit optimální technologický proces na výrobu vybraných skupinkovů, - formulovat přednosti a nedostatky jednotlivých technologií, aplikovat poznatky na řešení technických problémů.Získané znalosti: teoretické základy a principy výroby různých neželezných kovů, charakteristiky nejdůležitějšíchslitin neželezných kovů, jejich fyzikálních a mechanických vlastností, včetně oblastí uplatnění v praxi.Získané dovednosti: schopnost stanovení termodynamické podmínek pro redukci neželezných kovů z jejich oxidů a dalšíchsloučenin, schopnost aplikace materiálů na bázi neželezných kovů pro řešení materiálových otázek technické praxe.

Osnova

1. Kovy, technické rozdělení, výroba a zpracování kovů v ČR a SR. Surovinové zdroje pro výrobu neželezných kovů.2. Základní hutnické procesy, přehled a charakteristika. Rozmělňování, třídění a rozdružování. Stmelování jemnozrnnýchmateriálů, aglomerace, peletizace, briketace. Sušení, kalcinace, disociace.3. Procesy pražení, pražení chlorační, sulfatační, systém Fe-S-O, Cu-S-O. Procesy tavení.4. Přehled redukčních pochodů, disociace oxidů na kovy. Redukční postupy výroby kovů – přehled. Redukce oxidů kovůuhlíkem, soustava C-O, karbotermicky získané kovy. Redukce vodíkem, technologie redukce, vyráběné kovy. Dalšíredukční postupy (aluminotermie, kalciotermie, magneziotermie, silikotermie).5. Způsoby rafinace kovů. Pyrometalurgické rafinační postupy, chemické metody rafinace kovů.6. Hydrometalurgické postupy získávání kovů (příklady, charakteristika, základní operace). 7. Zpracování výluhů na elementární kov, přehled postupů. Elektrolýza, typy procesu, základní zákonitosti, elektrochemickářada, napětí, přepětí vodíku a kyslíku, kovy vyráběné elekrolýzou.8.Pyrometalurgické postupy zpracování měděných rud, základní procesy, hydrometalurgické způsoby výroby. Způsobyrafinace mědi, základní příměsi a jejich vliv na vlastnosti mědi. Vlastnosti a použití mědi, přehled základníchslitin mědi, složení, struktura, vlastnosti.9. Výroba surového olova, základní postupy a principiální reakce. Rafinace surového olova, základní příměsi, vlastnostia použití olova, přehled základních slitin, složení, struktura, vlastnosti. Přehled technologií výroby zinku. Vlastnostia použití zinku, přehled základních slitin, vliv složení na strukturu a vlastnosti.10. Přehled technologií výroby niklu, Rafinace niklu. Vlastnosti a použití niklu a jeho slitin, rozdělení Ni slitin.Výroba ušlechtilých kovů Au, Ag a kovů Pt skupiny. Charakteristika ušlechtilých kovů, rozdělení základních typůslitin ušlechtilých kovů a oblasti použití.11. Výroba hliníku, suroviny a charakteristika základních způsobů zpracování. Elektrolýza Al2O3 a elektrolytickárafinace hliníku. Vlastnosti a použití hliníku a jeho slitin, rozdělení slitin. Výroba hořčíku, vlastnosti a použitíhořčíku a jeho slitin, rozdělení slitin, struktura, vlastnosti.12. Výroba wolframu, principiální reakce, výroby chemických sloučenin a jejich přeměny na kovový wolfram, použitíwolframu. Výroba molybdenu, principiální reakce, redukce oxidů, zpracování a použití Mo. Výroba titanu, principiálníreakce v pyrometalurgii a hydrometalurgii titanu. Vlastnosti a použití titanu, vliv příměsí, slitiny titanu.13. Výroba zirkonia a hafnia, principiální reakce. Vlastnosti a použití zirkonia a hafnia, slitiny zirkonia. Kovyvzácných zemin, principy, postupy jejich výroby. Vlastnosti a oblasti použití kovů vzácných zemin. 14. Radioaktivní kovy, rozdělení. Výroba uranu, hydrometalurgické a pyrometalurgické reakce. Vlastnosti a použitíuranu, slitiny a sloučeniny uranu používané v jaderné technice, výroba a vlastnosti thoria.

Literatura

[1] KOMOROVÁ, Ľ., IMRIŠ, I. Termodynamika v hutníctve. Alfa Bratislava, 1991, 289 s.[2] JENÍČEK, L., RYŠ. P, CENEK, M., HRBEK, A. Nauka o materiálu I/2, Vlastnosti kovů. Praha: Academia, 1968, 998s. [3] KUCHAŘ, L. Hutnictví neželezných kovů. Ostrava, VŠB, 1987.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Miroslav Kursa, CSc.

Vyučující

Ing. Silvie Brožová, Ph.D.prof. Ing. Miroslav Kursa, CSc.doc. Ing. Kateřina Skotnicová, Ph.D.