Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tepelné procesy v průmyslových pecích (TPPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TPPP - Tepelné procesy v průmyslových pecích, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- student bude umět charakterizovat technologii ohřevu kovů v průmyslových pecích- student bude umět vypočítat základní parametry ohřevu kovů v průmyslových pecích- student bude umět formulovat základní tepelně-technické děje při ohřevu kovů v průmyslových pecích- student bude umět využít svých znalostí k rozhodnutí o způsobu ohřevu kovů v průmyslových pecích- student bude umět aplikovat své teoretické poznatky k návrhům technologie ohřevu kovů v průmyslových pecích- student dokáže na základě svých znalostí vybrat optimální typ průmyslové pece pro ohřev kovu

Osnova

1. Vlastnosti kovů a slitin v závislosti na teplotě - tepelná vodivost, měrná tepelná kapacita, hustota, lineárnía objemová teplotní roztažnost, součinitel tepelné setrvačnosti.2. Základní pojmy - sálání spalin v pecním prostoru, teplota pece a pecního zdiva, oblast vnějšího a vnitřníhopřenosu tepla, rozlišení vsázky na tenká a tlustá tělesa.3. Vnější přenos tepla - vliv vzájemné polohy šedých těles, bilance tepelných toků na povrchu ohřívaného materiálu,bilance tepelných toků na povrchu pecního zdiva, konvekční přestup tepla ohřívaný materiál, výsledná rovnice vnějšíhopřestupu tepla, graficko - analytické řešení vnějšího přestupu tepla, přibližný výpočet vnějšího přestupu tepla,ohřev nebo ochlazování v kapalném prostředí, ochlazování vsázky na vzduchu.4. Teoretický výpočet ohřevu tenkých těles - ohřev tenkých těles v peci s konstantní teplotou, ohřev tenkých tělesv peci s proměnnou teplotou.5. Teoretický výpočet ohřevu tlustých těles - odvození Fourierovy diferenciální rovnice vedení tepla, obecné řešenídiferenciální rovnice vedení tepla, podmínky jednoznačnosti při řešení rovnice vedení tepla, vliv geometrickéhotvaru těles, jejich průměrná teplota a tepelný obsah.6. Technologické zásady ohřevu kovů - konečná teplota ohřevu kovů, tepelná pnutí při ohřevu a ochlazování kovů,uložení materiálu v pecním prostoru, dovolená nerovnoměrnost ohřevu a stupeň prohřátí, režimy ohřevu kovů a jehovolba, návrh režimu ohřevu kovů, empirické vztahy k určení doby ohřevu.7. Oxidace a oduhličení oceli při ohřevu - teoretické základy oxidace oceli, vliv technologických činitelů a pecníhoprostředí na propal kovů, výpočet opalu při ohřevu kovů, oduhličení oceli, cesty ke snížení propalu oceli.8. Výpočet ohřevu oceli v základních typech průmyslových pecí - ohřev předvalků a kontislitků v narážecích a krokovýchpecích, ohřev kruhových předvalků a kontislitků v karuselových pecích.9. Výpočet ohřevu oceli v základních typech průmyslových pecí - ohřev materiálu v komorových pecích, ohřev ocelipři tepelném zpracování.

Literatura

[1] RÉDR, M., PŘÍHODA, M. Základy tepelné techniky. 1. vyd. Praha: SNTL, 1991. ISBN 80-03-00366-0 .[2] KREMER, R., OBROUČKA K. Ohřev kovů. 1. vyd. Praha: SNTL, 1974.[3] PŘÍHODA, M., HAŠEK, P. Hutnické pece. 2. vyd. Ostrava: VŠB, 1987.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Pavel Šonovský, CSc.

Vyučující

Ing. Jiří Burdadoc. Ing. Pavel Šonovský, CSc.