Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie procesů při výrobě železa a oceli (TPVŽaO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TPVŽaO - Teorie procesů při výrobě železa a oceli, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získané znalosti:- student bude umět formulovat podmínky rovnováhy dějů a popsat základní typy roztoků (tavenin);- student bude umět charakterizovat procesy probíhající na rozhraní kov-atmosféra a kov-struska.Získané dovednosti:- student bude umět řešit úlohy směřující k optimalizaci průběhu metalurgických pochodů.

Osnova

1. Vysokopecní vsázka, železné rudy, druhy a vlastnosti jednotlivých komponent vsázky, teorie sbalování jemnozrnnýchsurovin, aglomerace a peletizace železných rud, požadavky na jakost jednotlivých komponent vysokopecní vsázky.2. Termodynamika a kinetika dějů a procesů probíhajících v oxidačních prostorech vysoké pece, teoretická teplotahoření a složení nístějových plynů, vlhčení vysokopecního větru, injektáž náhradních paliv, obohacování větru kyslíkem.3. Protiproud vsázky a plynu ve vysoké peci, zákonitosti proudění plynů zrnitou vrstvou, výměna tepla ve vysoképeci.4. Redukce oxidů železa uhlíkem, přímá a nepřímá redukce, vliv podílu přímé redukce na měrnou spotřebu uhlíku,5. Redukce oxidů železa vodíkem, redukce ostatních prvků, disociační reakce ve vysoké peci, nauhličování surovéhoželeza.6. Vysokopecní struska, vznik, vlastnosti a funkce vysokopecní strusky, odsiřování surového železa,7. Druhy vyráběných surových želez, řízení jakosti surového železa, teoretické základy výroby železa mimo vysokoupec, přímá výroby železa z rud (DRI), tavná redukce.8. Základní energetické funkce. Kriteria rovnováhy dějů (G, K). Rovnováhy. Rovnovážná konstanta a způsoby jejíhovyjadřování. Princip akce a reakce.9. Reakční izoterma a její význam. Ideální roztok – Raoultův zákon. Zředěný roztok – Henryho zákon.10. Termodynamická aktivita složky v roztoku. Způsoby vyjadřování aktivity složky v roztoku. Výpočet součinitelůaktivit ve vícesložkových soustavách.11. Roztavené ocelářské strusky – molekulární teorie strusek. Iontová teorie strusek.12. Nernstův rozdělovací zákon. Rozdělení kyslíku mezi struskou a kovem. Reakce probíhající při výrobě a rafinacioceli: oxidace Si a Mn, přenos kyslíku z atmosféry do lázně oceli.13. Odfosfoření oceli. Odsíření oceli. Plyny v taveninách železa. Závislost na parciálním tlaku plynu a teplotě.14. Vodík v železe a oceli. Dusík v železe a oceli. Kyslík v železe a oceli. Uhlíková reakce a její význam přivýrobě a rafinaci oceli. Vliv teploty a tlaku na průběh uhlíkové reakce.15. Afinita prvků ke kyslíku. Srážecí dezoxidace oceli. Difúzní dezoxidace a dezoxidace oceli syntetickými struskami.Vměstky v oceli.

Literatura

[1] BROŽ, L.: Teoretické základy výroby železa. SNTL/ALFA, Praha, 1975,404 s.[2] MYSLIVEC, Th.: Fyzikálně chemické základy ocelářství. SNTL, Praha, 1971, 445 s. [3] KEPKA, M.: Rafinace oceli, SNTL, Praha, 1989, 210 s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Ján Kret, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Zdeněk Adolf, CSc.doc. Ing. Karel Gryc, Ph.D.doc. Ing. Ján Kret, CSc.Ing. Pavlína Pustějovská, Ph.D.doc. Ing. Markéta Tkadlečková, Ph.D.