Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teplárenství a rozvody energie (TRE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TRE - Teplárenství a rozvody energie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V předmětu se studenti seznámí s teorií, zařízeními a provozem systému centrálního a decentralizovaného zásobováníteplem a chladem. Součástí předmětu je i potrubní rozvod energií a jejich akumulace, zejména doprava a akoumulacetopných plynů.

Osnova

1. Místo teplárenství v ČR. Charakteristika soustav centrálního zásobování teplem (SCZT). Určení potřeby tepla.2. Časový průběh potřeby tepla. Volba zdrojů, systému a koncepce. 3. Zdroje SCZT. Výtopny, teplárny, kogenerační jednotky, ostatní a obnovitelné zdroje. 4. Schémata, účinnosti, instalované výkony, volba počtu jednotek. Provedení SCZT. Skladba soustav, přehled. Připojenírozvodu ke zdroji tepla. Primární předávací stanice parní a horkovodní. 5. Výtopny. Druhy a výkony. Typy kotlů. Konstrukční řešení. KVET. Teplárny s parními turbínami. Kogenerační jednotkyse spalovacími motory a spalovacími turbínami. Druhy a výkony, účinnosti. Počet jednotek, instalovaný výkon. 6. Tepelné a plynové sítě. Druhy sítí. 7. Výpočet průměru potrubí. Normalizace, DN a PN. 8. Výpočet tlakových a tepelných ztrát v rozvodech. 9. Hydraulické poměry v horkovodních rozvodech. Způsoby vedení potrubí. Materiál a příslušenství rozvodů tepla.Koroze potrubí. 10. Spotřebitelské předávací stanice. Rozdělení, typy a konstrukce předávacích stanic. Výměníky tepla. Výpočetvýměníků. 11. Trubkové a deskové výměníky. Provedení výměníkových stanic. Regulace dodávky tepla, regulační diagramy teplovodnícha horkovodních soustav. Automatizace provozu.12. Plynové spotřebiče, doprava plynů v nádobách. 13. Ekonomika provozu SCZT. Porovnání s jinými způsoby zásobování teplem. Dělení nákladů na KVET. 14. Legislativa v oblasti energetiky a plynárenství. Energetický zákon, zákon o hospodaření s energií, vyhlášky.

Literatura

HRADIL, F.: Potrubní sítě. Skripta VŠB Ostrava, 1993. ISBN 80-7078-206-4 .KYSELA, L. a kol.: Teplárenství. Skripta VŠB – TU Ostrava, 2011. Dostupné na: http://www1.vsb.cz/ke/vyuka/teplarenstvi_a_rozvody/Teplarenstvi-skripta.pdfKYSELA, L.: Plynárenské rozvody a spotřebiče. Skripta VŠB – TU Ostrava, 2004.KOLEKTIV: Jednotná profesní příprava obsluh plynových zařízení. VÚHŽ, Hutnický institut, Ostrava, 1983.MIKULA, J.: Potrubí a armatury. Technický průvodce. SNTL Praha, 1974.

Požadavky

Předmět nemá žádné korekvizity.

Garant

doc. Ing. Jiří Míka, CSc.

Vyučující

Ing. Stanislav Honus, Ph.D.doc. Ing. Jiří Míka, CSc.Ing. Tomáš Výtisk, Ph.D.