Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie řešení inovačních zadání (TRIZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TRIZ - Teorie řešení inovačních zadání, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je zvládnutí inovačních postupů v oblasti technických systémů, založených na metodice TRIZ - Teorieřešení inovačních zadání a ARIZ - Algoritmy řešení inovačních zadání. Dalším důležitým cílem je zvládnutí počítačovépodpory pro tyto činnosti - CAI (Computer Aided Innovation) systému Invention Machine Goldfire.

Osnova

1. Metodika TRIZ – Teorie řešení inovačních zadání. Historie vzniku a základy metody, základní součásti a principy.2. Funkčně nákladová analýza – FNA, analýza komponent a struktury objektu, hierarchický model komponent, modelstruktury technického systému, komponentní a strukturní analýza.3. Analýza funkcí a parametrů funkcí, model funkcí technického systému, klasifikace funkcí podle kritérií významnost,užitečnost, stupeň plnění v parametru4. Zdokonalování objektu „svinováním“ jeho struktury, svinování struktury konstrukcí a zařízení, podmínky svinování.5. Zdokonalování objektu „rozvíjením“ jeho funkcí, doplňkové funkce a doplňkové náklady technického systému.6. Algoritmus řešení inovačních zadání – ARIZ7. Syntéza technického systému – TS, typové invenční úlohy, metody řešení typových úloh, technický rozpor, fyzikálnírozpor, administrativní rozpor8. Řešení technických rozporů – heuristické principy řešení.9. Řešení fyzikálních rozporů – separační postupy řešení.10.Příčinně následkové řetězce.11.Model konfliktu a model jeho řešení.12.Technické funkce a efekty přírodních věd.

Literatura

Skařupa, J. Kreativita a inovační myšlení v konstruování. 1. vyd. Skriptum VŠB-TU Ostrava, Ostrava 2007. 228 stran.ISBN 978-80-248-1717-0

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Dr. Ing. Vladimír Mostýn

Vyučující

Ing. Vladimír Dostálprof. Dr. Ing. Vladimír Mostýn