Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tunelové stavby a bezpečnost provozu (TSBP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TSBP - Tunelové stavby a bezpečnost provozu, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámení studenta s obecnou problematikou tunelového stavitelství z hlediska využití tunelůpro dopravní inženýrství:Zvláštní hledisko je věnováno problematice požární bezpečnosti v dopravních tunelech aproblematice řízení a organizace dopravy v tunelech.V těchto otázkách bude student orientován na analýzu a syntézupoznatků z dopravního inženýrství a aplikace těchto poznatků v praxi.

Osnova

Přednášky:1. Význam podzemního stavitelství pro civilizaci a řešení ekologických úkolů, historie a vývoj podzemních staveb.2. Rozdělení podzemních staveb; projektové parametry tunelů, IG průzkum a klasifikační systémy.3. Technologie ražení podzemních staveb, rozdělení metod ražení4. Klasické tunelovací metody.5. Metody ražení kaveren, hloubené podzemní stavby.6. NATM - teorie a praxe.7. Výztuže podzemních staveb, navrhování a realizace.8. Větrání podzemních staveb, osvětlování.9. Odvodňování podzemních staveb, izolace proti vodě.10. Rekonstrukce podzemních staveb, diagnostika staveb.11. Monitoring v podzemním stavitelství.12. Organizace a bezpečnost práce v podzemním stavitelství.13. Navrhování a provoz bezpečnostních opatření v tunelech,ochrana proti požárům.Řízení provozu v tunelech.14. Přednáška odborníků z praxe, rizika podzemních staveb, financování.

Literatura

Aldorf a kol.: podzemní stavby a zakládání staveb - vybrané kapitoly. ES VŠB-TU OstravaBarták J.: Podzemní stavby. ČVUT PrahaSzechy J.: The Art of Tunelling. Akademia Kiado BudapestMüller G.: Der Felsbau. Springer Verlag

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Josef Aldorf, DrSc.

Vyučující

Ing. Lukáš Ďuriš, Ph.D.