Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie systémů a řízení (TSŘ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TSŘ - Teorie systémů a řízení, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti si osvojí ucelené informace o podstatě systémového myšlení, systémových vědách a jejich základních postulátech.Naučí se kategorizovat systémy s ohledem na jejich strukturu a vlastnosti a pochopit jejich dynamické chování.

Osnova

Řád a chaos, principy systémového myšlení. Definice systému, typy systémů, Checklandova a Bouldingova taxonomie systémů.Systemizace systémových věd, základní pojmy Teorie systémů.Principy vymezení systému na objektivní realitě.Grafické vyjádření systému a jeho částí, význam blokových schémat.Základní pojmy teorie grafů pro zobrazení struktury systému.Modelování systémů, základní vlastnosti modelů.Dynamika systémů - typy chování systémů, matematické vyjádření chování systémů, příklady z praxe, statická a dynamická charakteristika.Systémový pohled na dynamické chování systémů, Forresterovy modely.Řízení systémů - řídicí a řízené systémy, základní typy řízení.Ovládání a regulace, regulační obvod, příklady z praxe, vysvětlení pojmu návrh regulátoru nebo řídicího systému.Základní informace o operátorovém přenosu, Laplaceova transformace a její význam.Algebra blokových schémat.

Literatura

PRIGOGINE, I.; STENGERSOVÁ, I. Řád z chaosu: nový dialog člověka s přírodou, Praha : Mladá fronta, 2001, 316 s. ISBN 80-204-0910-6 . VLČEK, J. Systémové inženýrství, Praha: Vydavatelství ČVUT, 1999, 291 s. ISBN80-01-01905-5. http://homen.vsb.cz/~bur50/TAR07.pdf

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Pavel Staša, Ph.D.

Vyučující

doc. Dr. Ing. Vladimír KeboIng. Michal Řepka, Ph.D.Ing. Pavel Staša, Ph.D.