Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie speciálních slitin (TSS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TSS - Technologie speciálních slitin, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenta se speciálními technologiemi přípravy speciálních slitin, superslitin, intermetalických slitin,ochranných povlaků, kompozitních materiálů, funkčně gradientních materiálů a jiných progresivních materiálů. Vlivparametrů procesu na produkt přípravy a optimalizaci vlastností materiálů.Student bude po absolvování předmětu schopen:- klasifikovat a objasnit jednotlivé technologie- definovat a vysvětlit základní parametry jednotlivých technologií přípravy vybraných typů materiálů- posoudit a vyhodnotit možné aplikace získaných poznatků na přípravu nových typů materiálů- formulovat přednosti a nedostatky jednotlivých technologií- objasnit základní mechanismy procesů přípravy- provést výběr technologie pro přípravu materiálu s požadovanými vlastnostmi pro dané podmínky provozování- optimalizovat materiálové a technologické parametry procesů z hlediska přípravy vybraných materiálů s požadovanými vlastnostmi, možných interakcí s okolním prostředím nebo účinnosti procesu a dopadu na životní prostředí- aplikovat poznatky na řešení technologických problémů.

Osnova

1. Přehled základních metod tavení, odlévání a zařízení pro přípravu speciálních slitin.2. Příprava superslitin, slitin na bázi Ti a slitin vysokotavitelných kovů vakuově indukčním nebo obloukovým taveníma směrovou krystalizací.3. Vakuově indukční tavení intermetalických slitin. ExoMelt proces. Mechanické legování při přípravě intermetalickýchslitin a IMC kompozitů. Vliv parametrů procesu na vlastnosti produktu.4. Technologie tepelných nástřiků: plazmaticky, plamenem, elektrickým obloukem. Vliv parametrů procesu na mikrostrukturnícharakteristiky. Materiály pro nástřiky. Typy povlaků. Tepelné zpracování povlaků, mechanické modifikace povrchů.Ospray technologie.5. Plazmová technologie. Použití plazmových technologií k rafinaci neželezných kovů, k přípravě slitin a intermetalickýchsloučenin.6. Technologie PVD, princip, materiály pro povlaky, charakteristiky tenkých filmů. Napařování, naprašování, iontovépokovování, iontová implantace. Vliv parametrů procesu na charakteristiky materiálů. 7. Technologie CVD, princip, materiály pro nanášení- kovy, keramika. Příprava diamantových a multikomponentníchvrstev. 8. Technologie přípravy kompozitních materiálů. Vliv parametrů procesů na výslednou strukturu materiálu. 9. Využití vodíku při přípravě a zpracování slitin. Modifikace strukturních charakteristik a vlastností Ti slitin.Amorfizace intermetalických sloučenin.10. Technologie pro přípravu kovových pěn. Přehled a srovnání metod přípravy. Vliv parametrů procesu na charakteristikypěn, příklady materiálů.11. Využití tavení pomocí elektronového svazku při přípravě a rafinaci slitin.12. Využití laseru v metalurgii a při povrchovém legování slitin.

Literatura

[1] LOSERTOVÁ, M.: Technologie speciálních slitin. Studijní opora k předmětu, 2013. 180 s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr. Ing. Monika Losertová

Vyučující

prof. Ing. Jaromír Drápala, CSc.doc. Dr. Ing. Monika LosertováIng. Jitka Malcharcziková, Ph.D.