Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tribologie a tribotechnika (TT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TT - Tribologie a tribotechnika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je uvést studenty do problematiky tribologie a tribodiagnostiky, provést seznámení se základnímipojmy, druhy maziv, jejich základními vlastnostmi a metodami zkoušení.

Osnova

Týden Náplň přednášek1 Úvod do problematiky – zařazení do systému údržby, historie, definice a pojmy, ekonomický význam.2 Všeobecná teorie tribologie – tribologický systém a procesy.3 Tření – rozdělení, Stribeckova křivka, třecí podmínky, teorie tření.4 Tření – kluzná tření a valivé tření.5 Opotřebení – mechanizmy a druhy opotřební.6 Maziva – klasifikace a vlastnosti maziv ekologicky odbouratelná maziva, přísady do maziv.7 Tribometrie.8 Mazací soustavy a zařízení.9 Tribotechnický výklad – šroub, pružina, hřídel.10 Tribotechnický výklad – kluzná a valivá ložiska, těsnění.11 Tribotechnický výklad – ozubení.12 Tribotechnický výklad – řetězy, ocelová lana, brzdy, spojky.13 Tribotechnický výklad – těžba a zpracování nerostů.14 Tribotechnický výklad – doprava (kolejová, automobilová, pásová)Týden Náplň cvičení a seminářů1 Tématicky zaměřené promítnutí výukových filmů.2 Výpočet valivého a kluzného ložiska.3 Zadání semestrální práce – řešení mazání daného konkrétního strojního uzlu.4 Návrh mazání vybrané převodovky.5 Návrh mazání vybraného konstrukčního uzlu č. 1.6 Návrh mazání vybraného konstrukčního uzlu č. 2.7 Návrh mazání vybraného konstrukčního uzlu č. 3.8 Seminář + test znalostí.9 Návrh centrálního mazacího systému.10 Studium technických podkladů mazacích systémů a zařízení.11 Softwarové produkty k řešení dané problematiky.12 Začlenění tribologie a tribotechniky do systému údržby.13 Obhajoba semestrální práce formou přednášky.14 Udělování zápočtů.

Literatura

Helebrant, F., Ziegler, J., Marasová, D. Technická diagnostika a spolehlivost I. Tribodiagnostika. Ediční střediskoVŠB-TU Ostrava, Ostrava, 2000. 156 s. ISBN 80-7078-883-6

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Ladislav Hrabec, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jan Blata, Ph.D.doc. Ing. František Helebrant, CSc.Ing. Ladislav Hrabec, Ph.D.