Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie tváření I (TT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TT1 - Technologie tváření I, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- student bude umět rozdělit technologie objemového tváření- student bude umět popsat technologický tok ve válcovnách a v tažírnách a bude se orientovat v moderních trendech- student bude umět popsat základní postupy úpravy povrchu, tepelného zpracování a pokovování používané ve válcovnácha tažírnách.

Osnova

1. Definice a význam volného a zápustkového kování, hlavní odlišnosti2. Výroba a vlastnosti kovářských ingotů3. Vývoj makrostruktury, mikrostruktury a mechanických vlastností výkovků, stupeň prokování4. Základní operace volného kování 5. Zápustkové kování rozdělení, polotovary a konstrukce zápustek6. Využití matematického modelování při návrhu postupu kování.7. Vybavení kováren8. Tepelné zpracování výkovků (žíhání, kalení a popuštění)9. Protlačování – definice, rozdělení10. Horizontální a vertikální protlačovací lisy11. Lisování a hluboké tažení plechů12. Vybavení lisoven13. Speciální technologie tváření (aplikace SPD procesů)14. Tváření vysokými rychlostmi a vysokými energiemi, s využitím ultrazvuku, ve vakuu

Literatura

[1]FABÍK, R.: Tváření kovů. Studijní opora k předmětu. VŠB-TU Ostrava. 2013. [2]FABÍK, R.: Vybrané kapitoly z tváření kovů - tažení. Studijní opora k předmětu. VŠB-TU Ostrava. 2008.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Richard Fabík, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Richard Fabík, Ph.D.