Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tvorba technické dokumentace (TTD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TTD - Tvorba technické dokumentace, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student po řádném absolvování předmětu bude umět základy tvorby technické dokumentace, bude seznámen z pravidlynormativní výkresové dokumentace a tvorby modelu v 3d programu Autodesk Inventor.

Osnova

1.Normalizace (normy a jejich třídění dle ČSN a ICS). Výkresová dokumentace (výkresy ve strojnictví, rozdělenítechnických výkresů, formáty a úprava výkresových listů, popisové pole, seznamy položek textové údaje, opravy azměny na výkresech.)2.Zobrazování na technických výkresech (pravoúhlé promítání, axonometrie, čáry, měřítka, písmo). Volba a početobrazů.3.Kreslení obrazů součásti. Pohledy, řezy a průřezy, jejích označování. Druhy řezů, kreslení průniků.4.Kótování, základní pojmy, zapisování kót. Soustavy kót, kótování tvarových prvků strojních součástí.5.Tolerování rozměrů, základní pojmy v lícování, jednotná soustava zapisování úchylek na výkresech, tolerováníúhlů. Základy výpočtů rozměrových obvodů. Vyvolená čísla a normální rozměry. Předepisování úprav povrchu a tepelnéhozpracování. Jakost povrchu, posuzování drsností, označování drsností na výkresech.6.Geometrické tolerance. Tolerování kuželů. 7.Rozdělení spojovacích částí. Šroubové spojení (rozteč, stoupání, rozdělení, šrouby, matice, podložky) jejichzobrazování (normální, zjednodušené, schematické) a kótování. Kreslení a kótování závitů. Tolerance, drsnost.8.Strojní součásti (pera, klíny, čepy, kolíky, pružiny), jejich rozdělení, zobrazování a kótování.9.Převody (základní pojmy, rozdělení, zobrazení). Kreslení řemenic a řetězových kol.10.Ozubená kola (rozdělení, základní pojmy, základní rozměry, základní výpočty pro čelní přímé a šikmé ozubení,pro kuželové přímé). Kreslení ozubených kol, kótování, vyplňování rohového razítka, zobrazování ozubeného soukolí.11.Ložiska (kluzná, valivá), základní typy, označení dle katalogu, kreslení, pojištění a těsnění ložiskového prostoru.12.Hřídele a osy. Základní pravidla, kreslení hřídelů a os, kreslení tvarových podrobností na hřídelích.13.Nerozebíratelná spojení (spojení nýtováním, svářením, pájením a lepením). Základní pojmy, rozdělení, kreslení,označování na výkresech.14.Základy 3D modelovaní v prostředí systému AUTODESK INVENTOR.15.Vytváření součástí a sestav, vkládání součástí do sestavy, vazby v sestavě.

Literatura

1.DRASTÍK,F.: TECHNICKÉ KRESLENÍ I. pravidla tvorby výkresů ve strojírenství I. Ostrava: Montanex,a.s. 2005, 2.vydání2.DRASTÍK,F.:PŘESNOST STROJNÍCH SOUČÁSTÍ PODLE MEZINÁRODNÍCH NOREM, Ostrava:Montanex,a.s.19963.FOŘT P., KLETEČKA J.: Autodesk Inventor Adaptivní modelování v průmyslové praxi, 248 s, CP BOOKS, a. s., Brno,2004, ISBN: 80-251-0389-7

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Petr Tomčík, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jiří BenešIng. Michal BuráňIng. Pavel Klaus, Ph.D.doc. Ing. Petr Tomčík, Ph.D.Ing. Vladimír Zbožínek