Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie úpravy rud (TÚR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TÚR - Technologie úpravy rud, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Posluchači jsou v předmětu seznámeni s teorií a praxí všech technologických operací, které se podílejí na procesuúpravy rud.

Osnova

Přednášky: l.Klasifikace rudných surovin a produktů jejich úpravy.Cíl úpravy rud a historický vývoj.Přehled metod úpravy rud.2.Obecné zásady schémat úpravy rud.Základní činitelé, ovlivňující výběr technologie úpravy rud. Vlastnosti genetické, fyzikální, ektrochemické,chemické.3.Charakteristiky technologických procesů úpravy rud.3.l.Drcení a mletí rud.3.2.Třídění rud.3.3.Rozdružování rud gravitační.3.4.Rozdružování rud flotační, chemická úprava koncentrátů.3.5.Rozdružování magnetické a elektrické.3.6.Ostatní metody rozdružování rud. 3.7.Pomocné procesy při úpravě rud.3.8.Čištění odpadních vod z procesu úpravy rud.4.Technologická schémata úpravy rud.4.l.Úprava rud železa.4.2.Úprava rud neželezných kovů.4.3.Úprava rud vzácných a drahých kovů.4.4.Úprava rud uranových.5.Kontrola technologických procesů úpravy rud.6. Vývojové trendy úpravy rud.Cvičení:1. Selektívna flotácia Cu-Zn rudniny z lokality Zlaté Hory-východ2. Aplikácia magnetickej separácie a flotácie pri úprave sideritu3. Možnosti získavania Sb z antimonových trosiek4. Použitie bakteriálneho lúhovania pri rozklade uholného a rudného pyritu5. Selektívna flokulácia galenitu a kremeňa

Literatura

Špaldon,F.: Úprava nerastných surovín. SNTL/ALFA. 1986.Beránek,M. et al.: Technologie kovových materiálů. SNTL 1984 (VŠCHT Praha)

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jiří Botula, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Botula, Ph.D.Ing. Dagmar Čechová, Ph.D.Ing. Michal Kratochvíldoc. Dr. Ing. František Tichánek