Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie výroby neželezných kovů (TVNK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TVNK - Teorie výroby neželezných kovů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student doktorského studia po absolvování předmětu získá schopnost:- definovat a aplikovat základní teoretické poznatky z fyzikální chemie, chemie a teorie hutnických procesů naprocesy výroby neželezných kovů - charakterizovat základní předpoklady pro průběh procesů pyro, hydro a elektrometalurgie - navrhnout optimální technologický proces na výrobu jednotlivých skupin kovů- posoudit vlivy změn technologických parametrů na proces výroby, jeho průběh, účinnost těchto procesů a případnýchdopadů na životní prostředí.- vysvětlit souvislosti mezi strukturou a výrobními procesy- optimalizovat materiálové a technologické parametry výroby- formulovat výhody a nevýhody výrobních procesů - aplikovat poznatky na řešení technických problémů

Osnova

· Pyrometalurgie: Fázové rovnováhy v systémech Me-O a Me-S. Termodynamický a kinetický popis pyrometalurgickýchprocesů výroby neželezných kovů, Ellinghamovy a Kellogovy diagramy. Procesy kalcinace, pražení, termodynamika akinetika pražících procesů. Tavící procesy. Procesy destilace a sublimace a jejich aplikace na výrobu neželeznýchkovů. Základní principy procesů plasmové metalurgie, typy reaktorů, účinnosti procesů. Pyrometalurgické rafinačnípostupy, oxidační rafinace, sulfidizace, chlorace, vycezování, tvorba intermetalických sloučenin, karbonylový proces,jodidový proces, vakuová rafinace, procesy zonální a směrové krystalizace. · Hydrometalurgie Hydrometalurgie neželezných kovů, přehled kovů získávaných hydrometalurgicky. Rovnováhy ve vodnýchroztocích. Termodynamické studium heterogenních systémů ve vodných prostředích, výpočty a konstrukce E-Ph diagramů.Rovnováhy v systémech Cu-S-H2O, Fe-S-H2O, Cu-Fe-S-H2O, Zn-H2O, Cu-H2O, Ni-H2O, Au-CN-H2O, Al-H2O, U-H2O. Kinetikaheterogenních reakcí loužících procesů, vliv proměnných (teplota, plocha mezifázového rozhraní, proudění aj.) nakinetiku rozpouštění. Fyzikálně chemické základy procesů kyanidového loužení. Elektrochemická podstata rozpouštěníušlechtilých kovů, hydrolýza kyanidových roztoků. Separace, čištění a obohacování výluhů, procesy iontové výměny,adsorpce na aktivním uhlí, extrakční procesy. Získávání kovů z roztoků, termodynamické aspekty chemického vylučování,procesy cementace, redukce vodíkem, kapalinová extrakce, iontová výměna, vylučování málo rozpustných sloučenin,krystalizace z vodných roztoků. Získávání kovů z vodných roztoků elektrolýzou. · Elektrometalurgie Elektrolytické procesy, Nernstova rovnice a standardní elektrodové potenciály, anodické a katodicképolarizační křivky pro systém kovový ion/ kov, přepětí vodíku na elektrodách, Tafelova rovnice. Elektrolytickévylučování kovů, rafinační a srážecí elektrolýza, kovy získávané elektrolýzou z vodných roztoků. Procesy elektrolýzytavenin solí. Účinnosti procesů elektrolytického vylučování kovů z tavenin solí, přednosti a nedostatky.

Literatura

[1] Komorová, L., Imriš, I.: Termodynamika v hutníctve. Alfa, Bratislava, 1990.[2] Moore, J.J.: Chemical Metallurgy. Oxford, 1994.[3] Havlík, T. Hydrometalurgie, podstata a principy. 2005. Emilena Košice.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Miroslav Kursa, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Miroslav Kursa, CSc.